X
 
 

КПКОНПИ обвини бившия директор на БЕХ Петьо Иванов в конфликт на интереси

1315 0
photo of КПКОНПИ обвини бившия директор на БЕХ Петьо Иванов в конфликт на интереси
Снимка: КПКОНПИ
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) установи, че бившият директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов е бил в конфликт на интереси, тъй като същевременно с този пост е бил и в борда на "Булгаргаз", предаде БНР.

Мотив за решението е, че като шеф на холдинга Илиев е гласувал за себе си при назначаването в "Булгаргаз" и е определил възнаграждението си. Затова му е наложена глоба от 15 хил. лв. и е постановено отнемане на полученото възнаграждение от 60 хил. лв., според декларацията пред самата комисия.

АИКБ поиска прокурорска проверка на пазара на електроенергия

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска Прокуратурата да провери свободния пазар на електроенергия за нерегламент...

Решението на комисията може да се обжалва пред Административен съд – София. За БНР Петьо Иванов каза, че не е съгласен с решението на Антикорупционната комисия и ще го обжалва.

В момента в бордове и ръководители на енерийни дружества са и тримата членове на БЕХ. От енергийното министерство обаче отказаха коментар.

"Капитал" посочва, че в сходна ситуация са и други - бивши и настоящи ръководители в БЕХ - Жаклен Коен, Живко Динчев и Андон Андонов, но не е известно за тях да са взети подобни решения.

Коен освен изпълнителен директор на държавния енергиен холдинг сега е член на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй", Динчев е изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица-изток 2", а Андонов е изпълнителен директор на "Мини Марица-изток".

Шефът на "Мини Марица-изток" е новият председател на БЕХ

Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" ЕАД Андон Андонов е новият председател на Съвета на директорите на "Български енергиен х...

Сигналът срещу Петьо Иванов е подаден в КПКОНПИ на 27 ноември 2018 г., но повече от половин година по него няма никакво движение. Едва на 7 май 2019 г. антикорупционната комисия изисква доказателства от Министерството на енергетиката за избора на Петьо Иванов и назначаването му на определените позиции.

Самият Иванов казва, че няма нарушение, защото забраната физическо лице да бъде управител, контрольор и член на изпълнителни или контролни органи на повече от едно търговско дружество с държавно участие в капитала не се прилага спрямо търговски дружества от второ ниво, каквото е "Булгаргаз" - негов собственик не е директно държавата, а БЕХ. Освен това едновременното участие в БЕХ и "Булгаргаз" е в съответствие с предмета на дейност и със същността на холдинговата структура съгласно Търговския закон.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители