Красимир Кънев: Има случаи, когато предявените от руска страна обвинения са прикритие за екстрадиция по политически причини (ВИДЕО)

1386
Красимир Кънев: Има случаи, когато предявените от руска страна обвинения са прикритие за екстрадиция по политически причини (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Място за мислене“ Деян Кюранов разговаря с Красимир Кънев - създател и председател на Българския хелзинкски комитет.

„Войната има отражение върху нас по един по-косвен начин - чрез ситуацията на украинските граждани, които получават убежище в България, или на някои руски граждани, които също живеят тук и които също са засегнати от войната в няколко смисъла. Единият смисъл е, че тези руски граждани могат да желаят да получат убежище, защото не искат да воюват, противопоставят се на режима на Путин и искат да станат бежанци в България. Тук вече има какво да разсъждаваме по повод на това, България дава ли им убежище или не, при каква ситуация трябва да им дава и при каква - не. Другата ситуация е, когато те бъдат поискани за екстрадиция.“, казва Красимир Кънев.

„Имало е много случаи, в които са искани руски граждани, както под предлози, които са измислени, т.е. има основания да се смята, че тези наказателни обвинения, които са им предявени, всъщност не са истински, а са прикритие на тяхното искане за екстрадиция по политически причини. Но има и такива, в които тези искания са истински, т.е. става дума за реално извършени престъпления, при някои случаи даже и за доста тежки престъпления.“, казва правозащитникът. Още: Очевидци: На 9-ти септември др. Тодор Живков е бил на 18 различни места (ВИДЕО)

Красимир Кънев припомня случая на Алексей Алчин, който след като изгори руския си паспорт пред консулството във Варна, беше поискан от руските власти за екстрадиция с обвинение за неплатени данъци. Варненският окръжен съд разрешава екстрадирането му, но Апелативният съд отменя това решение. „Трябваше да се реагира бързо, т.к. обжалването беше много скоро след решението на първата инстанция. Тогава, за пръв път, Варненския апелативен съд поиска от нашата организация да даде доклад за състоянието на правата на човека в русия и това беше първият доклад, който дадохме и въз основа, на който Апелативния съд отмени решението на Окръжния и той не беше даден за екстрадиция. И не беше даден на основание на това, че той може да бъде преследван по политически причини, независимо от това, че обвинението е чисто криминално, т.к. той има политически прояви…. Решението на Варненския апелативен съд беше голямо удовлетворение за нас и мисля, че отпуши една ситуация в България, която дотогава беше забулена в разни предразсъдъци, виждания, нагласи към Русия.“

„Ако България даде човек за екстрадиция и ако той попадне на нечовешки и унизителни условия в затвора, не само Русия, но и България, с акта си на екстрадиция носи отговорност.“, казва правозащитникът. Още: Проф. Михаил Станчев : „Руската пропаганда върви преди, по време и след танковете“ (ВИДЕО)

Повече за нарушаването на човешките права по делото на М. Ходорковски, за лошите практики в руската правораздавателна система, за нечовешкото и унизително отношение в затворите ще научите от разговора на Деян Кюранов с Красимир Кънев във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

НАП с важна информация за абитуриентите

ДСК и Mastercard надграждат платформата „Мисия Зоо Детективи“, разработена в партньорство със Зоопарк София

Евтим Милошев призна, че има забавяне на плащанията за хотелиерите, приютили украински бежанци

Младите шофьори да не карат мощни коли: Предложение на автомобилен състезател

Митрополит Антоний: Цар Фердинанд дарява престолонаследника си на православната църква

Президентът посреща близо 80 абитуриенти в неравностойно положение

Кой има имен ден днес, 30 май, 2024 г. Честито!

Държавните и общинските културни институти ще получат 5 млн. лв. допълнителни средства

Прогноза за времето - 30 май 2024 г. (четвъртък)

Доц. Владимир Златарски: И синът на Фердинанд е предпочел той да не се връща в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com