Кръстина Таскова: „ВОЛЯ“ иска спешен дебат за високата детска смъртност

3033
Кръстина Таскова: „ВОЛЯ“ иска спешен дебат за високата детска смъртност
Снимка: ПП "ВОЛЯ"

„Поредната излязла статистика на Европейския съюз, която отново постави България на челно място по детска смъртност. И това не е само за тази и предходната година. Проблемът е поне от пет години! Статистиката вече не е просто притеснителна, а ужасяваща!

Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от „ВОЛЯ“ Кръстина Таскова.

„Всички партии уж поставят грижата за децата като приоритет в своите програми, а на практика мерки и резултати няма! Същото е и с демографската криза. Ако си спомняте, няколко пъти отправям питане към ресорния вицепремиер и получавам отговори- ще предприемем мерки. Все в бъдеще време.“, посочи още тя.

Народният представител припомни, че в трите държавни бюджета, приети от това народно събрание, от нейната партия са предложили да се отдели помощ за образовани и пълнолетни родители- по 1000лв. за първо, 2000лв. за второ и 3 000 лева за трето дете, но това не е срещнало нито веднъж подкрепа от страна на останалите парламентарно представени политически сили.

Ето какво заяви още Кръстина Таскова:

Сега имаме инициатива за безплатни лекарства за пенсионери над 65-годишна възраст, ученици до 4 клас и 50% по-евтини лекарства за ученици от 4 до 8 клас. До момента нито една партия не е изразила позиция.

Ако държавата не постави децата и семейството като основен приоритет, нищо друго няма значение. Защото тези политики вече са въпрос на национална сигурност!

Какво по-страшно от това да четем европейски доклади за висока детска смъртност в България, за огромен брой деца, растящи в бедност, за липса на профилактика  и достъп до лекарства на нормални цени?!

България се топи, а пари за децата  и семействата все няма.

Парламентът прие предложението на "ВОЛЯ" за забрана на електронните цигари за лица под 18-годишна възраст

С мнозинство от 98 народни представители парламентът прие на първо четене предложението на ВОЛЯ да се забранят продажбата и употребата ...

Налага се спешно да чуем отговорите на следните въпроси:

  1. Кога ще има реално безплатно детско здравеопазване?
  2. Какво се прави за профилактика на детското здраве-  факт е, че вече има деца на по 6 години с диабет, с високо кръвно, затлъстяване…
  3. Адекватна ли е политиката за здравето на жените и майките?
  4. С какво държавата подкрепя младите семейства да имат повече от едно дете?!

Това е важният дебат, който трябва да се състои в тази зала. И най- вече той да не остане само на думи, а да има конкретни и бързи действия!

Ето защо – от ВОЛЯ настояваме за изслушване на ресорния вицепремиер по демографска политика, както и на здравния министър.

Наред с това, смятаме за нужно министърът на здравеопазването да информира парламента за готовността на институциите за посрещане на евентуална вълна от Ковид19. Помните, че от тази трибуна, през февруари, първа поставих въпроса с наближаващата зараза. Тогава подценихте опасността, но месец след това обявихме извънредно положение. Тази опасност не е нито отминала, нито намаляла. Точно обратното. Видяхме какво ли не през изминалите месеци – отделения без лекари, повишаване на броя заразени медици, блокирани градове и квартали…Видяхме също, че няма взаимопомощ в рамките на ЕС, всяка държава се справя сама както може. Затова смятам за наложително да чуем какъв е планът за предстоящите няколко месеца- първо за ограничаване на вируса, второ за подкрепа на държавата към българските граждани да изкарат зимата, предвид факта, че редица сектори на икономиката, особено малкият и среден бизнес, са изключително затруднени да оцелеят. Не сме чули анализ дали и как работят досегашните мерки, има ли нужда от нови. Достатъчно добри примери имаме вече от други държави как подкрепиха гражданите си в тази тежка ситуация.

Колеги, убедена съм, че за всяко българско домакинство в момента това са приоритетите – здравето и финансовото оцеляване. Това трябва да е и нашият дневен ред!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com