Кунева: Някои май се опитват да протакат, защото са против реформите в съдебната система

5529
Кунева: Някои май се опитват да протакат, защото са против реформите в съдебната система
Снимка: БГНЕС

"Промяна в Конституцията ще има. Съдебна реформа ще има. Дали това ще стане 15 дни по-рано или по-късно - аз бих подкрепила 15 дни по-рано. Въпрос на дни е". Това  заяви вицепремиерът Меглена Кунева в сутрешния блок на БНТ.

"Съдебната реформа е тест за парламента. Всички депутати разбират и се подписаха под съдебната реформа в Народното събрание. Няма връщане назад. Ако това се случи, значи са излъгали", обясни тя.

Кунева: Много е вероятно България да влезе в Шенген до края на годината

До края на годината има голяма вероятност България да влезе в Шенген. Това каза вицепремиерът по координация на европейските политики и...

"Говоря главно за промените в Конституцията. Някои май се опитват да протакат тези неща, защото са против реформите в съдебната система. Аз имам много по-високи изисквания и очаквам, че още до юни конституционните промени ще минат на първо четене. Така ще се преброят хората, които гледат сериозно на държавата и тези, които искат да останем сива икономика", допълни Кунева.

"Промените в Конституцията са необходими и заради членството ни в Европейския съюз. Христо Иванов наложи много добър диалог с прокуратурата и Висшия съдебен съвет. Ясно е, че трябва да има контрол. Самият главен прокурор подкрепя такава идея. Колегите от Реформаторския блок заявиха, че предложените промени могат да влязат в сила за следващия главен прокурор, за да не се приема това, като персонална атака срещу Сотир Цацаров", посочи вицепремиерът.

По думите ѝ, ако промените в закона и съдебната система са козметични, те няма да засегнат никого и около тях няма да се шуми. "Няма план "Б". Конституцията трябва да се промени, съдебната реформа трябва да се направи", заяви Кунева.

Тя обясни още, че има доверие на партньорите си от ГЕРБ. "Съдебната реформа беше сред основните в платфромата, която подписахме. Ако нямаме доверие, няма как да работи машината", допълни вицепремиерът.

Кунева се надява медиите сами да се регулират в случаи като "Цветанов - Пеевски"

Подкрепям всякакви журналистически разследвания и държа на тях. Така вицепремиерът Меглена Кунева започна коментара си за единния орган...

Според нея, никой не твърди, че България не е готова за Шенген. "Заградени сме от четири страни от конфликти и е недопустимо да бъдем държани извън абсолютната зона на сигурност. Европейците не правят така", посочи тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com