Купуват 14 000 рула бодлива тел срещу Африканска чума от Румъния

3835
Купуват 14 000 рула бодлива тел срещу Африканска чума от Румъния
Снимка: БГНЕС

Доставка на 14 000 рула бодлива тел договори Североизточното държавно предприятие (СИДП) в Шумен на стойност 622 200 лв. без ДДС (746 640 лв. с ДДС) за изграждане на ограда с Румъния. Целта е да се предпази страната ни от Африканска чума по свинете.

От общата сума 616 000 лв. без ДДС (или 739 200 лв. с ДДС) е стойността на жилетната тел, тип „Бруно“. Останалите 6 200 лв. без ДДС са предназначени за товарене, транспорт и разтоварване до съответния обект на сухопътната ни държавна граница с Румъния.

Откриха труп на диво прасе на територията на община Шабла

Труп на диво прасе е открит на територията на община Шабла, съобщават от пресцентъра на областната управа. Вече е взета проба от мърт...

За изпълнител на поръчката с пряко договаряне е определена фирмата „В и М инженеринг“ ООД в село Бистрица на Мирослав Гьорев и Валери Стефанов.

Според писмо, изпратено от земеделския министър Румен Порожанов до шестте държавни горски предприятия, предвижданата дължина на съоръжението е около 140 000 метра.

Той е дал изричното си съгласие на СИДП в Шумен да проведе поръчката с пряко договаряне без предварително обявление, предвид неотложността на доставката.

Директорът на ИАГ за оградата срещу прасетата: Да ми покажат кой глиган скача 4 метра

Ще бъда много радостен да видя това прасе, което скача 4 метра. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) инж. Гр...

Всички организационни, технически и финансови въпроси, касаещи процедурата, са възложени на предприятието в Шумен, като останалите пет ще възстановят определена част от разходите.

Прави впечатление обаче изказване на министър Порожанов пред медиите от 24 юли т.г. Той казва следното: „В момента сме се спрели на 4-редова телена ограда с бодлива тел. Мога да ви дам много условно параметрите – един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, четири реда са 60 стотинки“.

При това положение би следвало 140 000 метра тел да струват 84 000 лева, като се умножава по 0.60 лева за четири реда от нея.

Възможно е министърът да се е изказал неподготвен, като се има предвид, че стойността на едно руло бодлива тел е не по-малко от 43,30 лв. без ДДС. При това положение стойността на 14 000 рула тел е 606 200 лева без ДДС.

Съмнения за африканска чума в провадийско село

По сигнал за съмнение за Африканска чума по свинете, Българската агенция по безопасност на храните взе проби от заден двор в провадийск...

В противен случай може да се счита, че стойността на поръчката е завишена над седем пъти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com