КЗП предупреждава за нелоялна търговия с ученическите стоки преди началото на учебната година

3658
КЗП предупреждава за нелоялна търговия с ученическите стоки преди началото на учебната година
Снимка: Thinkstock

Нарушения при търговията с ученически пособия и стоки са констатирани при проверки на Комисията за защита на потребителя (КЗП) в електронни магазини, каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов в сутрешния блок на Нова ТВ.

Търговците неправомерно са съкращавали срока за връщане на онлайн покупка от 14 на 7 дни. Някои от доставчиците са посочили период от 30 дни за възстановяване на заплатена сума в случай на отказ от сделката, докато според Закона за защита на потребителите той е до 14 дни, допълва Topnovini.bg.

КЗП забрани на фирма за бързи кредити да взима незаконни лихви

Продължават разкритията на нелоялни практики във фирми за бързи кредити. Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на такава ф...

Други констатирани нарушения са отсъствието на информация, че потребителят не може да се откаже от поръчката или при какви обстоятелствата губи това право, както и липсата на напомняне за наличието на законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба.

В началото на учебната година Комисията за защита на потребителите проверява всички търговски обекти, в които се предлагат стоки за учениците - учебни пособия и тетрадки, бележници, химикали, раници, дрехи и други стоки.

При проверките в търговските обекти са регистрирани отделни случаи, в които е липсвала информация за производителя на даден артикул. Инспекторите следят и за безопасността на облеклата и обувките за учениците, като и за предоставянето на пълна и вярна информация на български език за произхода, вида и основните характеристики на продуктите, за ясното обозначаване на цените и условията, при които се продават артикули в промоция, каза Маргаритов.

При обявяването на промоции купувачите трябва да обръщат внимание дали не става въпрос за заблуждаваща практика на търговеца, тъй като е възможно същите стоки, без да са комбинирани в комплект, да бъдат намерени на по-добри цени.

Маргаритов похвали работата на оглавяваната от него КЗП. Имало напредък при контрола

В сравнение с минали периоди нарушението, което можем да окачествим като едно от най-тежките, а именно – предоставянето на турист...

„Обикновено търговците разчитат в такъв период и на това, че настроението е по-приповдигнато”, предупреди Маргаритов. Той отбеляза, че има случаи, когато малко преди обявяването на промоциите търговците вдигат цените на стоките и след това представят процента за намаление като по-голям, отколкото би трябвало да бъде.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com