КЗП: Телеком обещава две услуги, предоставя едната

3276
КЗП: Телеком обещава две услуги, предоставя едната

С окончателно решение Върховният административен съд остави в сила заповед на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна практика на телеком, който при сключването на договори от разстояние е отправял предложение за две услуги, а впоследствие е предоставял само едната, без да уведоми потребителите за това своевременно.

На търговеца ще бъде наложена санкция в размер на 2000 лв. и забрана за прилагането на тази практика в бъдеще.

Ето как служители на телекоми лъжат възрастните хора

Комисията за защита на потребителите (КЗП) отправя препоръка към по-възрастните хора да не се предоверяват на устните разяснения на кон...

Служители на телекомуникационното дружество са отправяли по телефона предложение към абонатите за сключване на договор за две услуги. Едната дава право на 200 безплатни минути към всички оператори, а другата – срещу допълнителната сума от 2.90 лв. на месец кратките текстови съобщения да се таксуват по 1 стотинка. Впоследствие на клиентите е изпращан по пощата договор, в който е била включена само услугата 200 безплатни минути.

Експертите на КЗП и магистратите са категорични, че това е нелоялна практика. Независимо от обстоятелството, че в поднесения за подпис договор е фигурирала само едната услуга, потребителят е бил заблуден, тъй като при телефонния разговор той е дал съгласието си за конкретно предложение и очаква именно договореното да бъде скрепено писмено чрез изпратените от търговеца документи.

Потребителите разбират, че втората услуга – изпращане на кратки текстови съобщения за 1 стотинка, не е била предоставяна при уговорените устно условия едва когато получат първата си месечна фактура и установят, че всеки SMS е таксуван по редовния тарифен план на телекома.

След влизането в сила на заповед на регулаторния орган за забрана на нелоялна практика, засегнатите от нея граждани имат право да развалят сключения договор и да претендират за обезщетение по съдебен път. Законът предвижда още окончателните решения на ВАС да имат обвързваща сила за гражданския съд, като правото на потребителите да искат обезщетение отпада с изтичането на пет години, считано от датата на влизане в сила на решението на ВАС.

КЗП забрани на фирма за издава сертификати за коректност на търговци

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на фирма да издава на търговци сертификати за коректност по неясни и субективни крит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com