Лазар Лазаров: “Белокопитово” е по-добър вариант от кръстовище тип обикновена детелина

10648
Лазар Лазаров: “Белокопитово” е по-добър вариант от кръстовище тип обикновена детелина
Снимка: БГНЕС

Шефът на Агенция “Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров заяви, че пътният възел “Белокопитово” е по-добър вариант от кръстовище тип обикновена детелина, защото по този начин не се намалява скоростта на движение от Русе за Варна и от София за Варна.

”Ако идват от София, има, разбира се, още на Велико Търново връзка по първокласния път 1-5 с Русе, ако са на Търговище – по второкласния път 2-49 до Разград, но дори да има някакви шофьори, които по незнайни за мен причини дойдат в тези посоки, търсят направление Русе, те могат да ползват – ето, слизат от връзката за Шумен , тук има отделен обособен шлюз, който независимо, че в момента прилича на обратен завой, той реално е част от детелината, която го вкарва във шлюза с разделителна ивица за Русе и оттук вече с набираща скорост си отиват за Русе съвсем спокойно”. Това заяви Лазаров пред БНТ и  отвърна на критиките, че пътен възел “Белокопитово” бил лош, с думите, че е напълно функционален пътен възел, който има всички връзки от всички посоки за всички посоки.

Шефът на АПИ: Изборът е или хубави пътища, или безплатно пътуване

Като общество трябва да решим дали искаме да имаме хубави пътища или искаме да пътуваме безплатно по тях. Това заяви пред БНР председат...

 

Шефът на пътната агенция обясни още, че е аналогична алтернативата и от Шумен за Варна. Лазаров допълни, че пътният възел е мислен и занапред, когато ще бъдат включени и автомагистралите София – Варна и Русе – Варна.

”Няма как да подчиним едно от тези направления и примерно от 140 да го вкараме на 30 км., каквото е изискването, особено, ако има тежкотоварни камиони, при маневрирането в ушите на детелината. И заради това са направени такива връзки, ако намаляват, то да е с минимална скорост влизащите от Русе за Варна и тези, които вървят от София за Варна, така че по никакъв начин да няма подчиненост на тези 2 трасета”, сопълни Лазаров.

Този тип детелини се наричат “диамант” или свободни. Което е нещо ново за държавата, каза още Лазар Лазаров.

Лазаров: Не може с 67 лв за винетка да решим проблема с пътищата

Не може пътният данък, който е за общините, тъй като той не влиза в нашия бюджет за поддържане на автомагистрали – там да плащат ...

По повод критиките в социалните мрежи за пътното съоръжение от АПИ обясниха, че друго преимущество на възела е, че завоят наляво за включване в движението е сведен до 180 градуса, докато при “детелините” има 270-градусов завой, за да се отиде наляво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com