Любомир Данчев, обвинен в подпалването на тютюневите складове, остава под стража

912
Любомир Данчев, обвинен в подпалването на тютюневите складове, остава под стража
Снимка: БГНЕС

44-годишният Любомир Данчев, обвинен за подпалването на тютюневите складове в Пловдив, остава под стража. Това реши днес Окръжният съд в Пловдив.

Магистратите постановиха най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо Данчев с мотива, че може да се направи извода и обоснованото предположение, че той е извършил деянието. Според съда той може да се укрие и да извърши друго престъпление.

Днес Окръжен съд Пловдив гледа делото за мярката за неотклонение на Данчев, обвинен в умишлено подпалване на тютюневите складове в Пловдив. 

Защитници на обвиняемия са председателят и зам.-председателят на Адвокатската колегия в Пловдив - Стефан Левашки и Зоя Тошкова по тяхно изрично желание. Адвокат Тошкова вече определи подзащитния си като "необходимия грешник", намерен от прокуратурата.

В обвинителния акт прокурорът Костадин Паскалев изреди свидетелски показания, доказващи, че Данчев е обитавал незаконно стая на четвъртия етаж от първия подпалил се склад, че е пушел, че понякога е хвърлял фасове в кошче за боклук и че пожарът е започнал от неговата стая.

При вече приключилия оглед на местопроизшествието е открит катинар, който може би е същият, с който Данчев е заключвал целия етаж, така че никой друг да няма достъп. Прокурорът отказа да се задълбава върху квалификацията умишлен или неумишлен пожар, защото, според него, това нямало особено значение.

Двама именити адвокати поемат защитата на клошаря, обвинен за палежа в Пловдив

Стефан Левашки и Зоя Тошкова, един от най-добрите адвокати в Пловдив, са поели защитата на обвинения за палежа на Тютюневите складове в...

Изводът му е, че клошарят е запалил сградата със цигара. Той каза още, че Данчев има прекратено следствено дело преди повече от 15 години, впоследствие е съден още поне три пъти, като третият път е лежал в затвора една година за грабеж на стойност 63 лева.

Има свидетелски показания за пожари, които той може би е причинявал, но категорични доказателства липсват - два-три пъти е горяла бащината му къща, още две изоставени сгради, в които се е подслонявал, също са познали огъня. Прокурорът цитира свидетел, според когото: „Където е минал Любо, все гори”.

Адвокат Тошкова решително се противопостави на квалификацията за умисъл, като цитира Наказателния кодекс - най-тежкото наказание за неумишлен палеж е до 5 години, докато при умисъл горната граница е 15. Тя запита как така с една цигара може да се запали цяла сграда и предложи да се проведе следствен експеримент за да се види дали това е възможно.

Натривките по ръцете на Данчев след пожара не показват наличие на следи от запалителна течност. Той казва, че не се познава със собствениците и няма и свидетели да твърдят обратното.

Тошкова цитира също свидетелско показание на пожарникаря, който е разбил катинара и е влязъл вътре в стаята, посочена и от обвиняемия, и от свидетели, за негово убежище.

Задържаха мъж с обвинение за палеж на Тютюневите складове

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем и задържа 44-годишния Любомир Данчев за умишлен палеж на бивши Тютюневи складове в П...

Пожарникарят Христо Димитров твърди, че е горял таванът, а не самата стая. Това отговаря и на впечатленията на първите очевидци, които твърдят, че пожарът е бил първоначално на покрива.

Искането на най-тежката мярка за неотклонение прокурорът аргументира с тежестта на престъплението умишлен палеж, както и с липсата на постоянен адрес и възможността да извърши друго впечатление обвиняемият.

На това защитата контрира с въпроса дали това не е наказание за начина на живот на нейния подзащитен, който има регистрации в Центъра за психично здраве още като юноша.

В деня на пожара има свидетелски показания на жена, която продава в каравана наблизо, че той е бил при нея от 10.30 часа до вечерта, но тя все пак уточнява, че не го е наблюдавала непрекъснато. На втория ден след пожара Данчев е отишъл при полицай да се оплаче с думите "Къщата ми изгоря".

Любомир Данчев или версия "клошар" е основна, но не единствената основна версия, каза в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. Според окръжния прокурор Румен Попов, криминалното деяние в случая дори не е основното. При пожара изгоряха напълно четири сгради, една е частично повредена, предаде БГНЕС. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com