Манолова: По-строги изисквания към фирмите, които внасят отпадъци

884
Манолова: По-строги изисквания към фирмите, които внасят отпадъци
Снимка: Изправи се.БГ

В сегашния Закон за управление на отпадъците изискванията към фирмите, които се занимават с вноса, превоза, съхранението и обработката на отпадъци са занижени. С хората от Инициативните комитети по места, на които се съхраняват отпадъци и се планира обработката на такива, обсъдихме проблемите им и предлагаме конкретни промени в българското законодателство. Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова по време на форум, на който бе обсъден проблемът с вноса, превоза и обработката на отпадъци в България.

Обсъждането обединява местни инициативни комитети от места с проблеми със съхраняването и третирането на отпадъци от София, Шумен, Попово, Пещера, Батак, Севлиево, Благоевград.

ГЕРБ внесе промени в закон заради изгарянето на отпадъци

Управляващата партия ГЕРБ внесе промени в Закона за опазване на околната среда с цел засилената превенция и контрол. Нашето законодате...

„В момента фирма фантом, с 1 лев капитал и без имущество, може да внася, съхранява, транспортира и обработва отпадъци. Много от площадките за съхранение на боклук са с неизвестен собственик – не е ясно кой е транспортирал отпадъците, с каква цел, колко време ги съхранява и какви са следващите планове", допълни Манолова. Тя подчерта, че в момента Законът за управление на отпадъците е един от малкото закони, които допускат мълчаливо съгласие при подадени документи за регистрация и транспорт и обработка на отпадъци.

Манолова и екипът ѝ предлагат съхранението на отпадъците да става само на територията на инсталацията, където ще се извършва тяхното третиране. Сред предложенията е намаляване на сроковете за съхраняване на опасни и неопасни отпадъци от съответно 1 година и 3 години на шест месеца.

Промените предвиждат задължително видеонаблюдение на площадките за съхранение на отпадъци и проследяване на превозните средства, които внасят или превозват отпадъци на територията на Република България. От гражданската платформа предлагат и завишени изисквания към технологиите на централите и инсталациите за изгаряне на отпадъци, които да гарантират, че всички вредни газове и съединения, в резултат на изгарянето, ще бъдат унищожени и излизането им в околната среда няма да бъде допуснато. Увеличаване на санкциите за третиране на отпадъци и ограничаване на вноса на отпадъци с капацитета на инсталацията, която ще ги преработва, също са сред предложенията.

По време на дискусията стана ясно, че председателят на гражданската платформа ще защитава Златка Цвеева – председател на Инициативния комитет срещу изгарянето на отпадъци в Пещера, срещу която са заведени два иска от инвеститора за 150 000 лв.

Още 74 контейнера с боклук връщаме в Италия

Още 74 контейнера с италиански отпадъци от пристанището във Варна връщаме на Италия по разпореждане на Районната прокуратура. От там о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com