Манолова: Трябват постоянно действащи приемни, за да бъдат хората близко до омбудсмана

5930
Манолова: Трябват постоянно действащи приемни, за да бъдат хората близко до омбудсмана
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът има най-малко работа в собствения си кабинет и изнесените приемни по градове и села трябва да са ежедневие. Това заяви по време на изслушването в парламента депутатът и кандидат на БСП Лява България за омбудсман Мая Манолова.

В тази връзка тя добави, че ако бъде избрана, ще създаде постоянно действащи приемни в шестте икономически района за планиране в България. "Така хората ще бъдат по-близко до институцията, а от друга страна ще бъде на пулса на събитията и проблема на гражданите във всеки един регион", каза още кандидатът на левицата. Според нея институцията може да направи много повече за привличане на компетентните и активните граждански организации за осъществяване на ефективен контрол върху администрацията от гледна точка на защита на гражданските права. "Особено ефективен би бил един консултативен съвет по конституционните въпроси, какъвто имаше при първия омбудсман", каза още тя, цитирана от БГНЕС.

ГЕРБ поиска извинение от Мая Манолова за Костинброд

От ГЕРБ са поискали извинение от Мая Манолова за аферата "Костинброд" при срещата си днес с нея като кандидат за омбудсман. Това стана...

Според Манолова това, което системно трябва да се промени в работата на институцията е изпълването със съдържание на всички правомощия, дадени от закона. "Не е вярно, че омбудсманът няма правомощия и че едва ли не той е арменският поп, на който всички се жалват", категорична е тя. Манолова даде пример, че омбудсманът може да присъства при обсъждане и вземане на решения по всички важни за гражданите теми, което означава, че той има място по време на заседанията на КЕВР, когато се решава за цената на тока, има място и в НЗОК, когато се решават лимитите на болниците, когато се определят цените на лекарствата за онкоболни, а защо не и на заседание на МС, когато се приемат наредби за хората с увреждания. По думите й омбудсманът има право и да иска изслушване от народните представители, от НС по важни теми и да внася специални доклади по тях. Тя продължи, че омбудсмнанът има право и на своеобразна косвена законодателна инициатива, т.е. може да предлага промени в законите по теми, които се отнасят до правата на българските граждани. "Ако бъда избрана за омбудсман, не бързайте да се разделяте с мен, аз ще бъда тук на заседанията на парламентарните комисии", обеща кандидатът за омбудсман на левицата.

Манолова заяви още, че обудсманът би следвало да развие капацитет за анализ на генералните и специалните мерки, които предписва на България съдът в Страсбург в частта относно необходимостта от предприемане на законодателни и административни промени за отстраняване на нарушенията на гражданските права, по които България е на практика осъдена. "Засега никой не се е занимавал с тази част", подчерта тя. Според нея омбудсманът не трябва да бяга от горещите правозащитни теми, не трябва да се снижава, когато се налага да заема позиции, които са непопулярни или не се харесват на властта. "Той трябва да извади пред скоби най-тежките проблеми за българските граждани и да не се страхува да поставя диагноза", категорична бе Манолова.

Кандидатурата на Мая Манолова бе представена от зам.-председателя на ПГ на БСП Атанас Мерджанов. "Г-жа Манолова е народен представител за 4-ти пореден мандат от Кюстендилския избирателен район, което показва нейния авторитет в избирателния и район и избирателите, които представлява. Несъмнена е професионалната й юридическа подготовка, тя е била неизменен член на правната комисия във всичките четири състава", каза Мерджанов. Той подчерта, че по нейна инициатива в 42-то НС е била създадена специална комисия за взаимодействие с гражданските организации. "Мая Манолова се слави като инициатор и защитник на множество граждански каузи, които тя довежда до край с добър резултат за гражданите, които представлява. В българското Народно събрание няма народен представител, който да е задавал повече актуални въпроси, което е също ценно качество и доказателство за начина, по който тя защитава българските граждани", каза още Мерджанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com