Марияна Тошева, Държавната агенция за бежанците: България е временна спирка за бежанците към Западна Европа (ВИДЕО)

2059
Марияна Тошева, Държавната агенция за бежанците: България е временна спирка за бежанците към Западна Европа (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

"България е временна спирка за бежанците към Западна Европа." Това каза в Боровец председателят на Държавната агенция за бежанците Марияна Тошева. Тя откри тридневното обучение "За дом далеч от дома" за завършили Българското училище за политика "Димитър Паница".

След като получат статут на бежанци, лицата, търсещи международна помощ в България, остават до 14 дни в центровете и се налага неправителствените организации да отговарят за това какви ще бъдат условията на живот и труд за тях. В повечето случаи заминават към Западна Европа. Причината се корени в това, че когато лице придобие статут на бежанец, получава и възможността да пътува свободно в Европа.

Председателят на Държавната агенция за бежанците обяснява това, че малка част остават у нас, защото България няма национална политика за интеграцията на бежанците. Тошева споделя с тъга, че колкото по-малко бежанци има у нас, толкова ѝ е по-добре на държавата, тъй като не полага особени грижи за тях.

Председателят на Държавната агенция за бежанците смята още, че 90% от лицата, придобили статут на бежанци, стават жертви на миграционния трафик.

Държавната агенция за бежанците започва своята дейност у нас през 1993 г., като тогава 276 лица са потърсили закрила. До 31 октомври т.г. 19 546 души са поискали временно убежище у нас. Причината за това е кризата с мигранти в южната ни съседка, където по думи на Тошева "Турция изнемогва с бежанците".

ОЩЕ: Държавата пренастанява близо 60 хиляди украински бежанци в нови бази от 1 юни

Заради войната в Украйна над 140 000 украинци са поискали убежище у нас от началото на руската инвазия. До този момент около 9000 са украинците, които използват държавните помощи у нас. А над 40 000 сега се справят сами.

Един от основните проблеми на Държавната агенция е липсата на финансов ресурс. Бюджетът им към Министерски съвет е 14 млн. лв, който включва лични лекари, преводачи от езиците от Близкия изток, психолози и необходимите грижи и нужди за лицата в центровете. Част от екипа им работи по фондове, а заради изтичащ проект, през януари и февруари агенцията няма да има финансиране. Поради тази причина ще се разделят със 76 души, работещи по фонд.

ОЩЕ: Доброволците, помагащи на украинския народ, станаха Човек на годината на БХК

Марияна Тошева определя като крайна необходимост местната власт да започва да приема грижата за бежанците по пример на Германия. Така, когато това стане приоритет, ще бъде овладяна агресията у бежанците, ще се повиши и желанието им да научат български език и да се развиват у нас.

В обучението участват 20 алумни на Училището от различни випуски. Сред тях са директори и служители на неправителствени организации, директор на комплекс за социални услуги, преподаватели в университети, държавни и общински служители, съдии, адвокати и др. Обучението цели да развие и повиши капацитета на гражданските лидери за ефективна помощ и подкрепа на бежанци и мигранти в България, както и да създаде работна мрежа между тях.

Проектът "За дом далеч от дома" е създаден и се изпълнява от Българско училище за политика "Димитър Паница" с подкрепата на Фонд "Активни граждани България".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com