Марин бил милостив не само към един политик

3677
Марин бил милостив не само към един политик
Седем общински съветника пожалени, единият осъден за това, че не е платил данъците си на държавата

Освен скандално известният вече случай с помилването на лидера на Евророма Цветелин Кънчев, държавническа милост са получили и още 7 политици. Това става ясно от Указ N 85 от 2002г, с който БГНЕС разполага.

Милост президентската двойка Първанов – Марин намерила за седем общински съветници, единият от които, осъден за това, че не е платил данъците си на държавата.

Плевнелиев вади помилванията на светло за пръв път в историята

Процедурата по помилването е значително по-ефективна със създаването на новата структура в Администрацията на президента с щатни експер...

С указа от 2002 г. са помилвани шестима съветници с присъди от Окръжния съд във Велико Търново. Ангел Марин ги оневинява, при това изцяло с наложените им наказания - глобата в размер на 2 500 лв., въпреки отказа на комисията. Получилите милост съветници са: Р. Василева и П. Харизанова от Велико Търново, Н. Милков и Й. Кожухарова от гр. Златица, М. Миронов от с. Буково и Д. Димитров от гр. Павликени.

Вицепрезидентът не се мотивира, защо тези хора заслужават милостта на държавата. Така за пореден път се оказа, че Ангел Марин взимал важните решения сам, въпреки твърденията му, че помилването е процес, в който участват много хора и институции. Шестимата с инициалите си са и в списъка на помилваните, който бе публикуван от сегашната администрация на президентството. Те са били осъдени за клевета на длъжностно лице. Там е записано и, че "липсват мотиви, тъй като държавният глава може да упражнява правомощието си и без да се мотивира".

Според източници на БГНЕС и това действие на вицепрезидента е в изпълнение на личното решение на Георги Първанов. Георги Първанов се среща с тях през 2001 г. по време на предизборната кампания и им дава обещание, което и изпълнява след като е избран за президент. И самият Цветелин Кънчев говори за подобен маниер на президента с изявлението си от началото на март тази година, в което разказа, че Първанов е обещал той да не стои и ден в затвора.

Случаят с държавническата милост за общинския съветник от Бургас задава също много въпросителни. И за него вицепрезидентът намира милост, въпреки отказа на комисията по помилванията. З. Т. Масри е осъден през 2004 г., заради неплащане на данъци. Магистратите преценяват, че трябва да лежи 4 години в затвора за "затаяване на истината в данъчна декларация с цел да избегне заплащане на дължими данъци". При това явно след дълъг процес, тъй като присъдата, която получава през 2004 г., е за това, че не е казал истината в данъчна декларация 9 години по-рано - от март 1995 г. След като все пак е осъден обаче той изтърпява само няколко месеца от присъдата си, защото на 15. 06. 2006 г. е помилван, при това с целия остатък от наказанието си, т.е. 3 години, 8 месеца и 11 дни.

Марин помилвал жестоки садисти

За първи път днес българската общественост ще научи истинските престъпления и начина, по които те са извършени от страна на помилваните...

Отказът на комисията е мотивиран. Експертите отбелязват пред вицепрезидента, че осъденият е натурализиран български гражданин от ливански произход и с висок социален статус - общински съветник в Бургас. Признават също, че характеристиките му са, че е личност с богата обща култура и високо ниво на интелигентност, с аналитично и комбинативно мислене. Към преписката има 100 материала в подкрепа на молбата му за помилване.

Комисията отказва той да получи държавническо снизхождение обаче, като изтъква, че "осъденият е извършил престъпление, към което обществото се отнася с особена непримирмост". Той е трябвало да плати всички дължими данъци от 41 500 лв, ведно със законната лихва в размер на около 30 000 лв. в полза на държавата, но не го направил. Експертите изтъкват в становището си и, че "осъденият не е започнал да изплаща задълженията си по спечеления срещу него граждански иск на държавата, нито сумата е обезпечена".

Ангел Марин обаче явно не смята, че тези мотиви са важни и не се съобразява с експертното мнение, дори с това, че в обществото има нетърпимост към такива престъпления. Действие, което противоречи на думите му от 26 януари т.г., когато в интервю пред в. "24 часа" казва, че при помилванията се е отчитал и "общественият отзвук от евентуалната държавна милост в родното място на осъдения и на жертвата, и отзвукът като цяло в обществото."

За разлика от вицепрезидента, комисията по помилванията отчита и това, че общинският съветник е изтърпял и много малка част от наказанието си. Няма и каквито и да е било изключителни обстоятелства, за да се мотивира тази милост, става ясно от становището на експертите. Въпреки това обаче явно Ангел Марин намира такива, защото решил да помилва.

И "миска" получила българско гражданство "за особени заслуги"

Случаят с Ершова е емблематичен как министрите са злоупотребявали с власт и са подписвали документи. "Мога да нарека това безобразие...

Редактор: Ивайло Кючуков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com