"Марш за европейска България" пред президентството (ВИДЕО)

2873
"Марш за европейска България" пред президентството (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com / Михаил Митев

"Марш за европейска България – в защита на парламентаризма и демокрацията" се провежда пред президентството. Той е организиран от "Правосъдие за всеки".

Според представителите на гражданската инициатива в дните до вота на недоверие трябва да се чуе гласът на свободните граждани след свалянето на Никола Минчев от поста председател на парламента. "Сега е моментът президентът да застане в защита на парламентаризма и да разобличи мафията. Вие казахте битка с мутрите, покажете го сега“, обърна се адвокат Велислав Величков, който е председател на гражданската инициатива, към президента Румен Радев.

"Предстои решителна седмица за бъдещето на България, за Правото, демокрацията и парламентаризма. Тази седмица ще реши няколко важни въпроса. Не просто дали ще продължи промяната, а дали ще има решителна битка с корпуцията и олигархията, която иска да си върне контрола върху държавата, дали ще продължи съдебната реформа и ще има ли върховенство на Правото, дали ще имаме своята истинска преспектива в Европа! Старото статукво обедини сили, за да спре реформите и да опази каналите за големите грабежи, като не се посвени да включи в новата коалиция и партия, явно защитаваща интересите на агресора Путин. Ако се отиде на избори, този състав на ВСС остава, въпреки края на мандата му през октомври, защото няма да има парламент, който да избере новата парламентарна квотя в него. Гешев също остава главен прокурор, а съдебната реформа де факто спира. Не бива да допускаме това!", призоваха от инициатива "Правосъдие за всеки".

МВР проверява за провокатори и призиви за насилие на предстоящите протести

МВР предприема действия за предотвратяване на ескалация по време на заявените протести, съобщават от ведомството. От там уточняват, че...

На демонстрацията дойдоха и отстраненият като председател на Народното събрание Никола Минчев, и наследникът му Мирослав Иванов.

"Бих искал да ви благодаря за това, което сте правили и продължавате да правите, а именно да ни подкрепяте. Ние с всички сили се стараем да отвоюваме държавата за всички нас, да си върнем една нормално България, в която и ние, и нашите деца да живеят с най-голямо удоволствие. Благодаря на "Правосъдие за всеки", които се борят за съдебната реформа. Когато борбата изглеждаше "кауза пердута" и се налагаше да се обяснява на всеки, защо е важно, днес всички стоят зад съдебната реформа, ще направим всичко възможно това да се случи", заяви Никола Минчев, който беше бурно аплодиран от присъстващите.

"За мен е удоволствие да съм сред вас, по протести съм от 2013 година, когато опитаха да направят Пеевски шеф на ДАНС. Бях и когато се избираше Гешев, бях и през 2020 срещу Борисов. Радвам се, че сме тук отново заедно, да покажем, че българското общество е будно, то носи чест, морал и достойнство и няма да се остави да бъде лъгано и връщано назад. Трябна да продължим промяната, да направим реформите. Вярвам, че имаме огромен потенциал и само когато работим заедно, когато работим фокусирано, само тогава ще успеем", заяви и Мирослав Иванов, който понастоящем е начело на парламента.

На протеста се изказаха още депутатът Владислав Панев, министърът на здравеопазването Асена Сербезова и юристът Петър Славов. Всички те призоваха хората да дойдат и на демонстрациите в следващите дни, за да подкрепят правителството на Кирил Петков. 

2021 година за "Правосъдие за всеки": Извинение, но не съжаление за Лозан Панов (ВИДЕО)

"Още в самото начало на кампанията за президентските избори ние от "Правосъдие за всеки" нямахме участие в нея. Това се случи заради ре...

Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов пък посочи, че сагата с фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево" е в дъното на конфликта. "Не съм аз героят на тази афера и нейното разбиване - бяха Росен Костурков, Константин Бачийски и служители на БАБХ, които ежедневно търпят заплахи", посочи Христанов.

След края на речите протестиращите се насочиха към Народното събрание, където се събраха с демонстрацията в подкрепа на правителството. Около 19,30 часа те достигнаха крайната си цел и се обединиха в хилядно множество. Пред парламента има засилено полицейско присъствие. Органите на реда издигат и метални заграждения, с които да осигурят охраната на реда. Припомняме, че за утре са свикани две мероприятия около Народното събрание - ще има пак демонстрация в подкрепа на кабинета на Кирил Петков, обявен е и протест на "Възраждане" с искане за оставката му.

Дебатите около поискания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие ще се състоят утре на извънредно заседание на парламента. Самото гласуване е насрочено за сряда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Простреляното в главата дете от Враца е изведено от реанимацията на "Пирогов"

На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com