Между 60 и 100 педофили в България получават ефективни присъди всяка година (ВИДЕО)

17974

"Всяка година имаме между 60 и 100 сексуални насилници над деца, които са били осъдени - зависи дали това е било първо провинение или има някакви смекчаващи вината обстоятелства. Всеки съд сам преценява, но това са хора, които са получили наказание. Това е за отдел "Киберпрестъпност". Разбира се, педофилите, които са офлайн и са посегнали на деца, без да използват Интернет, също са определена цифра. Българските правоохранителни органи активно противодействат на този тип престъпления, защото са много тежки и имат висока степен на обществена опасност." Това заяви експертът и национален координатор по киберсигурност Явор Колев в "Студио Actualno".

Припомняме ви, че според доклад на ООН от далечната 2009 година около 750 000 педофили постоянно дебнат в Интернет с цел да установят контакт с деца. По данни на УНИЦЕФ от същата година има над 4 милиона сайта, в които се показват малолетни, включително деца под 2-годишна възраст.

Разкриха най-голямата педофилска мрежа в Германия

Обиск в дома на Йорг Л. от Бергиш-Гладбах стана първата брънка в делото срещу най-голямата педофилска мрежа в Германия, която обхваща н...

"През годините сме имали стотици, да не кажа хиляди случаи, в които злонамерени престъпници, педофили, са се опитвали и за съжаление са успявали сексуално да малтретират деца. Основното престъпление е именно кибертормозът – чрез фалшиви профили се осъществява контакт с детето, в последствие детето се извежда от социалната мрежа в друг комуникатор, какъвто е Skype например, като то се принуждава да изпраща неприлични снимки или дори да създава клипове със сексуално съдържание, чрез които в последствие педофилът изнудва детето".

"Трябва да кажем, че създаването на профили в социалните мрежи като Skype и Instagram се използват от децата много активно и родителят в много случаи не контролира в достатъчна степен Интернет активността на децата и създаването на такива профили. Децата имат естествен стремеж да се себедокажат и изтъкнат и в много случаи създават профили, в които публикуват предизвикателни снимки, за да направят впечатление на връстниците си. Педофилите обаче също се възползват от тази възможност и ловуват деца в социалните мрежи, които след това изнудват, а и в много случаи злоупотребят с тях сексуално. В този смисъл родителите трябва да са активната страна, трябва да следят активността на децата си в Интернет и да не разрешават на малки деца да създават такива профили или ако създадат – да са под контрол и да не се допускат сприятелявания с непознати, а да се използват само с цел комуникация със съученици и учители", това съветва Колев.

"В последната година компютърът стана основно средство за обучение на децата, даже на тези на съвсем ранна възраст и те вече имат достъп до Интернет и различни платформи, някои от които доста опасни. Затова родителите трябва да контролират този процес и да инсталират определени защити на компютърните системи, които се ползват от деца. Понякога дори сайтовете за игри са опасни, защото и там има педофили. Законодателството ни е съвременно и модерно, то търпи постоянно развитие и обновяване. Законодателството, което защитава децата е много развито и неслучайно ние имаме множество успехи при задържането на такива сексуални насилници. За съжаление обаче това е последствие, това е едва, когато вече имаме жертва на престъпление. Затова апелирам към родителите да бъдат много внимателни, защото когато се намеси полицията вече е късно", категоричен е експертът.

Началникът на отдел „Компютърни престъпления“ в ГДБОП комисар Явор Колев е подал оставка (ОБНОВЕНА)

Началникът на отдел „Компютърни престъпления“ в ГДБОП комисар Явор Колев е подал оставка, предаде БНР. От МВР потвърдиха, ...

"От 1999 година работим по случаи, които касаят сексуална експлоатация над деца. Първоначално бяха сайтове, в които имаше такова съдържание, на територията на България всички те бяха затворени. Разбира се, че има и влезли в сила присъди, това са престъпленията, които най-бързо се разследват и най-ефективно се наказват. Присъдите са различни, според деянието на престъпника. Те са съобразени и с европейското законодателство и са достатъчно строги, така че да имат необходимия превантивен и възпитателен ефект върху извършителите. Но за мен това са хора с психически отклонения и за съжаление международната практика показва, че един път посегнал на дете такъв човек е готов да посегне отново, въпреки присъди и излежани наказания. Така че те трябва да бъдат наблюдавани и да има съответните механизми за контрол и ограничаване на контакта им с деца."

Как да пазим децата в Интернет, кои са най-честите хакерски атаки по време на пандемията и защо Явор Колев напусна Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" след 25 години в системата на МВР, чуйте и вижте във видео интервюто.

Автор: Габриела Андреева

Явор Колев: Когато детето е станало жертва на сексуална злоупотреба, едва тогава се разбира

"От нашите наблюдения можем да заключим, че когато детето е станало жертва на сексуална злоупотреба, едва тогава се разбира - когато на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю