Международен доклад: България е главен износител на оръжия за военни конфликти в Близкия изток

6316
Международен доклад: България е главен износител на оръжия за военни конфликти в Близкия изток
Снимка: Getty Images/Guliver

България е посочена като главен износител на оръжия за военни конфликти в Близкия изток и в Африка в публикуван днес доклад на холандския Транснационален институт.

Става дума за конфликтите в Ирак и в Демократична република Конго. Доставките са извършени през първото десетилетие на този век и като производители на оръжията докладът посочва държавните Вазовски машиностроителни заводи, "Кинтекс"и "Арсенал". "Кинтекс" е дружество за търговия с оръжие. Транснационалният институт отбелязва, че износът на тези оръжия е бил законен и купувачите в САЩ и в Саудитска Арабия са издали на българските доставчици свидетелства за краен потребител, които означават, че системите и боеприпасите не би трябвало да попаднат в нежелани ръце. Но точно това се е случило, защото въпросните оръжия са открити у групировката Ислямска държава в Ирак. Доставките за въоръжените сили на ДРК са били преки, проблемът с тях е, че са продължили и след като част от получателите са попаднали под европейски санкции, се казва в доклада.

Иракските правителствени сили са намерили цеви от 73-милиметрови противотанкови ракети 9 М 111, производство на ВМЗ и (според доклада) и на "Кинтекс" по време на битката с Ислямска държава за гр. Рамади, която се водѝ от 25 ноември 2015 г. до 9 февруари 2016 г. и край гр. Мосул през 2017 г., се посочва в доклада. Според него тези оръжия са попаднали в ръцете на джихадистите през провалена и прекратена американска програма за 500 милиона долара, чиято цел е била да бъде създадена петхилядна бунтовническа армия, която да се бие срещу Ислямска държава.

Работници от завод „Арсенал“ обвинени в незаконно производство на оръжия

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност пет лица, сред които двама работници в оръжейния завод „Арсенал...

България и Румъния са произвели съответно 28 на сто и 42 на сто от документираните вносни оръжия в Ирак и Сирия, пише в доклада. Близо 90 на сто от българските 73-мм противотанкови ракети са били произведени през 2010 и през 2011 г., т.е. през годината на избухване на сирийската гражданска война. Почти всички румънски ракети от същия вид са били произведени през 2014 г.

В ДРК България е изнесла шест 152-милиметрови гаубици, 860 леки картечници и 300 ръчни подцевни гранатомета през 2013 г. и още шест 152-милиметрови гаубици през 2015 г. През 2017 г. България е изнесла 920 автомата и 114 леки картечници за Сърбия, която после ги е реекспортирала в ДРК, се казва в доклада. Той отбелязва, че това става, докато през декември 2016 г. и май 2017 г. ЕС е наложил санкции на 14 физически лица, представители на конгоанските власти за "възпрепятстване на изборния процес и свързани нарушения на човешките права".

Главната тема на доклада е ролята на оръжейната търговия за прогонването на цивилни от местата на конфликти и превръщането им в бежанци. До края на 2020 г. 82,4 милиона души по света са били принудени със сила да напуснат домовете си, като 48 милиона са били вътрешно изселени, а 34,4 милиона са избягали от родните си страни.

България, Румъния и Сърбия не са единствените страни, които Транснационалният институт сочи като отговорни за този процес чрез оръжейната си търговия. В доклада са назовани доставчици от Германия, Франция, Италия, Обединеното кралство и Турция и конфликтите в Сирия, Либия, Нагорни Карабах. По-конкретно назованите фирми са: Airbus (Франция-Германия), BAE Systems (Обединеното кралство), Baykar Makina (Tурция), EDO MBM (Обединеното кралство), Intermarine (Италия), Leonardo (Италия), Roketsan (Турция), SB Aerospatiale (Франция), TDW (Германия), Turkish Aerospace Industry (Tурция).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com