Металурзите: Вече не вярваме на никого

3061
Металурзите: Вече не вярваме на никого

Инженер Стефан Атанасов, един от четиримата металурзи в гладната стачка в Кърджали, спря протеста си заради риск за здравето му, а колегите му продължават, предаде БГНЕС.

На пресконференция днес те обявиха, че нямат друг избор, тъй като банките ги притискат с предупреждения и наказателни лихви по вноските за личните им кредити, а гладът в семействата им е отдавна. Атанасов бе посъветван от лекарите да преустанови протеста си, тъй като прегледът днес показа критични нива на кръвното му налягане и крайно физическо и психическо изтощение. Той не сдържа сълзите си, когато обясняваше пред медиите причините за отказа си от гладната стачка.

Без него от днес в палатковия лагер остават тримата металурзи, които продължават. Работниците обявиха, че са обезнадеждени и губят и малкото оптимизъм за бъдещето на завода. Ако и утре няма добро решение за изхода на кризата с ОЦК в понеделник се очаква масово напускане и регистрация в бюрата по труда. "Идеята на премиера Борисов да пътуваме всеки ден до Пловдив, за да работим е практически невъзможна. Няма българско предприятие, което да може спешно да отвори 500 работни места и да осигури заплати", коментира заводският лидер на КНСБ Бейо Стайков.

В началото на март, когато стартираха протестите, областният управител Иванка Таушанова сформира кризисен щаб със същата цел – местните промишлени фирми да назначат на работа металурзите, които към онзи момент не бяха виждали заплати от половин година. Идеята обаче се провали още тогава, тъй като преди този призив заводите бяха съкратили доста свои работници.

Сигналите откъм правителството, което е посредник в преговорите между банките кредитори, са противоречиви. От областната администрация съобщиха, че в телефонен разговор от САЩ вицепремиерът Симеон Дянков е уверил управителя Иванка Таушанова за продължаващите усилени преговори. Има солиден инвеститор, финансово стабилен, който не е оттеглил интереса си към комбината и държавата очаква собственикът Валентин Захариев да прояви по-голяма активност, за да бъде постигнато споразумение, е казал Дянков. Според уверенията му всички заинтересовани страни са сближили позициите си за бъдещето на ОЦК и това е сериозна стъпка напред към благополучна развръзка на казуса. Днес се очаква нова среща с банките - кредитори, в която ще участва министърът на икономиката Делян Добрев.

Редактор: Сияна Любомирова

Гладуващите в Кърджали металурзи са вече четирима

Още двама металурзи се присъединиха към гладния протест на Стефан Атанасов и Марин Николов от Оловно-цинковия комбинат /ОЦК/ в Кърджа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com