Метростанция Сердика II ще е първата станция-музей в Европа

15112
Метростанция Сердика II ще е първата станция-музей в Европа

Антики, датиращи от преди 9000 години, ще могат да бъдат видени в изложба при метростанция Сердика 2. Преминаващите през станцията пътници ще видят предмети, които показват културното наследство на София. Те са подредени в 12 витрини, като всяка една от тях цели да доближи историята на Сердика до съвременните й граждани. По думите на зам.-кметът на София Тодор Чобанов Сердика 2 ще бъде първата по рода си станция-музей в цяла Европа, предаде КРОСС.

Пътниците на метростанция Сердика 2 вече ще могат да разглеждат уникални предмети от историята на София, докато чакат идването на следващия влак. Всяка една от антиките е интересна и носи важна информация за града според зам. кметът на София Тодор Чобанов.

„Екипите, които работим тук, винаги сме коментирали как по най-хубав начин да използваме това, че хората чакат по няколко минути да дойде влакчето. Искаме да предложим нещо добро, нещо важно, нещо, което да има образователен характер, информативен, и същевременно да бъде атракция за туристите", обясни той.

Предметите, изложени в експозицията, ни показват част от историята на града, с която можем да се гордеем, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. „Всички хора, преминаващи през тази станция, могат да се запознават в детайли с историята на града, която е много стара, много древна, и с която можем само да се гордеем. Този проект е една много добра заявка за успешната кандидатура на София за европейска столица на културата", заяви кметът на столицата. Изложбата ще бъде официално открита на 31 август, петък.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com