Министерство на електронното управление ще налага кирилицата в сайтовете на администрациите

1671
Министерство на електронното управление ще налага кирилицата в сайтовете на администрациите

Министерство на електронното управление (МЕУ) търси взаимодействие с академичната общност за налагане на българска форма на кирилицата в институционалната идентичност на публичната администрация, съобщиха от министерството. Новината дойде на 24 май, когато отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

МЕУ се обърна към Националната художествена академия (НХА) с желание на екипа за взаимодействие с академичната общност и сътрудничество за разработването и установяването на шрифтове с българска форма на кирилица, които да се използват в печатни и електронни документи, както и в приложения, уебсайтове и портали на държавната администрацията.

Това е една от идеите, залегнали в новите Правила за институционална идентичност на интернет сайтовете и портали на държавната администрация.

“Правим това изцяло с цел запазване на българската идентичност в един глобален свят и като част от европейското семейство на развити демокрации, но със свои уникални черти и своя писменост. Искаме да съхраним и развием националната идентичност вплетена в буквите и да я направим част от изграждането на българската институционалност", каза министър Божанов.

“Търсим експертно мнение относно най-подходящия подход за създаване и налагане на българска форма на кирилица. Ефективният екранен шрифт не е само дизайн, а изисква и сложна техническа реализация. Съвременната практика в областта на шрифта предполага сътрудничество на много нива и на специалисти с различни компетенции. След проведени срещи и разговори с шрифтови дизайнери, работим върху цялостно решение за налагане на българската форма на кирилица”, добави Божанов.

Целта на новите правила е да създадат единна рамка за институционална идентичност, и да гарантират, че всяка администрация при разработването на своите интернет сайтове и портали ще предостави максимално добро потребителско преживяване на гражданите и организациите. Наред с това, в правилата допълнително бяха включени изисквания относно ползването само на шрифтове, които включват знаците от българската форма на кирилицата от страна на държавната администрация.

Кои народи си служат с кирилицата? Четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com