Знаете ли кои народи си служат с кирилицата?

36955
Знаете ли кои народи си служат с кирилицата?
Снимка: iStock

Европа

Кирилицата, или старославянската азбука, се появява през IX или началото на Х век в Преславската книжовна школа.

Страните в Източна Европа исторически са място на заселване на славянските народи, писмеността в много от тях се основава на старославянската азбука.

Сред страните, в които писмеността се основава на кирилица са: Беларус и Украйна. Беларуският и украинският език са най-близки до руския, имат много общи думи по произход и при желание говорещите на тези езици могат да се разбират помежду си без преводачи.

Освен това, използвайки кирилицата, жителите на България, Сърбия и Македония пишат и четат. В Румъния до средата на XIX век използват старата румънска кирилица, а по-късно преминават към латиница. В Молдова те преминават към латинската азбука сравнително наскоро - в края на 20-ти век.

Азия

Проф. Славия Бърлиева: България е стожерът, запазил кирилицата и глаголицата

България е стожерът, запазил кирилицата и глаголицата. Това каза пред БГНЕС проф. Славия Бърлиева от Кирило-Методиевския научен център ...

Историята на възникването на писмеността на базата на кирилицата в някои азиатски региони е свързана с влизането им в Руската империя, а след това и в СССР. Днес азбуките, базирани на кирилица, се използват в Киргизстан, Таджикистан и Казахстан, където държавните езици имат азбуки, базирани на кирилица от 40-те години на миналия век. Но казахският език в момента се превежда на латинската азбука, въпреки факта, че все още има спорове сред казахстанската интелигенция относно целесъобразността на този процес.

Освен в бившите съветски републики, кирилицата се използва в обширните райони на Азия в Монголия. Това се дължи на близките отношения между СССР и Монголия през по-голямата част от 20-ти век.

Кои славянски народи използват кирилицата?

Руски език (руска азбука) - в сегашния си вид с 33 букви всъщност съществува от 1918 г. (официално само от 1942 г.: по-рано се смяташе, че в руската азбука има 32 букви, тъй като Е и Ё се считат за една и съща буква).

Украински език (украинска азбука) – съществува в настоящия си вид от края на 19 век, от 1990 г. включва 33 букви.

Караянчева: Горди сме, че над 300 млн. славяни пишат на кирилица

Днес, прекланяйки глава пред делото на светите братя Кирил и Методий, ние сме горди, че над 300 милиона славяни пишат на кирилица, коят...

Беларуски език (белоруска азбука) - Съвременната беларуска кирилица е съставена от беларуския лингвист Б. А. Тарашкевич, автор на Беларуската граматика за училища, публикувана през 1918 г., и днес има 32 букви.

Русински език (русинска азбука) - Русинската азбука има поне четири варианта - русините във Войводина използват своята кирилица и латиница, словашките и полските русини използват кирилицата, одобрена през 1995 г. в Словакия, закарпатските русини използват няколко варианта на кирилицата .

Български език (българска азбука) - включва 30 букви.

Сръбски език - сръбската азбука (на името на нейния създател Вук Стефанович Караджич). Кирилица за сърбохърватски езици, съдържаща 30 букви, създадена в началото на 19 век и не е променяна оттогава. Използва се предимно в Сърбия, Черна гора и по-рядко в Босна и Херцеговина. Използва се за писане само на сръбски език. Азбуката има латински аналог – Гаевица.

Македонски език (македонска азбука) - Азбуката на съвременния македонски език е създадена през 1944 г., утвърдена през 1945 г. и оттогава не се е променяла. В македонската азбука има 31 букви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Как се пише: убедително или обедително?
Как се пише: убедително или обедително?

Думата се изписва правилно по следния начин - убедително, също и убедителен, убедителна, убедителни. Как се пише: обяснение или обеснение? Примери:  Моят...