Министър Божанов: Социалните медии не помагат да се ограничи дезинформацията

1068
Министър Божанов: Социалните медии не помагат да се ограничи дезинформацията
Снимка: iStock

Трябва да се подобри цялата информационна грамотност на хората. Да, младите хора гледат и се информират от телевизията, но минавайки през фийда си във Facebook, те четат едни неверни заглавия. Социалните медии не помагат да се ограничи дезинформацията. Но регулацията им е ходене по един тънък лед. Това каза министърът на електронното управление Божидар Божанов по време на организираната от Съвета за електронни медии (СЕМ) дискусия на тема "Плурализъм и дезинформация по време на война".

Припомняме, че буквално преди седмица Божанов специално поиска обяснение от Facebook след вълна от възмутени реакции заради призив на руското посолство в България да се дарява за руските военни, които опустошават Донбас. Само че и досега Facebook (META) не отговаря, като за последно вчера, 4 юли, Actualno.com се свърза с пресслужбата на Министерството на електронното управление за информация. Оттам казаха, че META не коментира случая.

Българин разказа колко пари е изкарвал от сайт за фалшиви новини

В социалната платформа Reddit потребител с името marquizdesade подканва българите да му задават въпроси, свързани с доскорошната му раб...

Божанов беше категоричен, че социалните мрежи трябва да имат отговорност да противодействат на координирани действия за дезинформация. И призова за повече контрол към препоръчването на съдържание и контрол на троловете. „Идеята е социалните мрежи да имат отговорност и да могат да противодействат на такива действия. Това не е много лесно, но трябва да се установи разликата между органично споделяне на информация и троловете. Докато няма регулаторен натиск, от социалните мрежи няма да направят нищо и те го признават“, каза министърът.

„Фабриките за тролове и самите тролове трябва да бъдат преследвани от съответните институции, защото се финансират непрозрачно“, заяви от своя страна медийният експерт доц. Георги Лозанов. По думите му, така наречените тролове са физически лица и получават финансиране за извършване на дейност в сфера, в която се предполага да има прозрачност. „Предварително заложена дезинформация е липсата на прозрачност в медиите“, коментира той.

Според Лозанов СЕМ трябва да се възползва от правото си на становище във връзка с борбата с дезинформация. „Трябва да се разсъждава за нормативна база и на базата на европейските препоръки. Няма някаква рецепта. Но има казус след казус и има страшно много изпуснати казуси от СЕМ през последните години. Това е част от причините ние фактически да губим хибридната война досега и България да е една от най-пострадалите държави в хибридната война“, коментира доц. Лозанов.

"В контекста на руската инвазия в Украйна, влиянието на фалшивите новини у нас расте, а българите са осезаемо скептични към медийната информация за войната, която достига до тях", каза по време на дискусията Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан", който представи данните от проучване по темата.

ТЕСТ: Можеш ли да познаеш фалшива новина?

Ще ти зададем базови въпроси - те ще са достатъчни, за да прецениш.    1. Къде го пише това, което го четеш?  А) Има ...

"Ние сме едно от най-еврофилските общества в ЕС, но и едно от най-русофилските", каза той.

Според Симеонов хората показват своята мнителност към властта. Има много ясно възрастово разделение - възрастните хора в по-малка степен ще се осъмнят и ще проявят бдителност, те приемат телевизията като меродавна, за разлика от младите - които се доверяват на социалните медии и интернет сайтове.

"Българинът е русофил по сърце, но германофил по разум", коментира експертът. По думите му е нас не може да се говори за толкова за руска пропаганда, колкото за проруски настроено население. "Ние трябва да говорим на българите на български, умерено. Трябва да намерим път към тези хора, да намерим средата, а не да търсим черна или бяла картина", смята Симеонов. 

ОЩЕ: "Галъп": 59% от българите не одобряват действията на Путин в Украйна, 23% обаче ги подкрепят

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com