Да се узаконят незаконни инфраструктурни строежи, предлага служебният кабинет

1444
Да се узаконят незаконни инфраструктурни строежи, предлага служебният кабинет
Снимка: МРРБ

Министерски съвет одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), с който се дава правна възможност да се определят за търпими транспортни инфраструктурни строежи, които отговарят на техническите правила и норми, но са изградени, реконструирани или ремонтирани без изискващите се строителни книжа. Такива книжа са одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж.

С други думи, служебният кабинет предлага да се узаконят незаконни инфраструктурни строежи с цел да бъдат завършени. За подобно „креативно законодателно решение“ намекна депутатът от „Продължаваме промяната“ Андрей Цеков във вторник, цитиран от „Дневник“. Според него над 2 млрд. лв. са били възложени за изпълнение на незаконни пътни строежи по времето на ГЕРБ и сега трябва или да бъдат премахнати, или да се намери решение, за да се обявят за търпими.

Държавата отпуска още 11 млн. лв. за детски градини и училища

Още 11,1 млн. лв. за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища в страната одобри служебн...

Изглежда, че от Министерски съвет са намерили решението и ако предложеният законопроект бъде приет в настоящия вид от парламента, тези строежи няма да бъдат забранени за ползване.

Припомняме, че такъв казус има и с автомагистрала „Хемус“, покрай изграждането на която бяха изпрани над 50 млн. лв. и в момента се води дело с 9 обвиняеми. Според регионалния министър Иван Шишков на лотове №4 и 5 е извършено незаконно строителство по времето на кабинета „Борисов 3“ – истинското е само до лот 3.

Предлаганите от кабинета промени в ЗУТ ще са валидни също за преносните (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и съоръженията към тях в неурегулирана територия; преносните (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и съоръженията към тях в урегулирана територия; както и за хидромелиоративните преносни (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и съоръженията към тях и хидромелиоративните строежи, изградени за предпазване от вредното въздействие на водите.

Предвид случаите с трагични инциденти при реализиране на захранване с временни връзки на преместваеми обекти, е предложено временните връзки към мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура на обектите да се реализират с издаване на разрешение за строеж. Определят се и изискванията, които трябва да бъдат представени за издаване на разрешение за строеж за тези временни връзки, както и се прецизират изискванията за издаване на разрешение за строеж.

Държавата отпуска помощ за отопление на още 50 000 семейства

Министерският съвет ще приеме на редовното си заседание в сряда решение за еднократна помощ за отопление на още 50 хиляди български сем...

Със законовите промени също така се възстановява общият 5-годишен срок за отчуждаване и обезщетяване на собствениците на имоти, предназначени за озеленени площи. Въведеният по-дълъг 15-годишен срок в предишна промяна на закона беше обявен за противоконституционен с решение на Конституционния съд от октомври 2020 г., тъй като бе определен за прекомерен и нарушаващ баланса между нуждите на общия интерес и защитата на основните права на гражданите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика