Миролюба Бенатова с разследване за източване на Здравната каса от Правителствена болница (ВИДЕО)

25174
Миролюба Бенатова с разследване за източване на Здравната каса от Правителствена болница (ВИДЕО)
Снимка: Личен профил във фейсбук

Има ли източване на средства от Здравната каса по клинична пътека „Емболия и тромбоза на долните крайници“ в болница „Лозенец“?

Става дума за 230 хил. лева, които болница „Лозенец“, на която МС върна статута преди време като Правителствена, която е получила въпросната сума от РЗОК - София за отчетени фиктивни пациенти.

Миролюба Бенатова: Кой се е подписал вместо мними пациенти в болница "Лозенец"?

"Много хора, които не са лежали в болница, са отчетени от болница "Лозенец" като хоспитализирани по една и съща пътека и почти по едно ...

Това е станало през ноември 2020 година, разказа разследващата журналистка Миролюба Бенатова в предаването „Честно казано“ на Люба Кулезич по телевизия Евроком. Разкритията тя направи в предаването „Алтернативата“ по TV1. Нито една от т.нар. национални медии не обръща внимание и не съобщава за скандалните факти. Само няколко сайта са публикували информация за случилото се, разкрива Бенатова.

65 граждани са описани като пациенти, приети по спешност в здравното заведение, където са били хоспитализирани. В телефонни разговори с около 40 от тези хора, те заявяват, че не са лежали в болницата, а са отишли там за ПСР тестове. Дори не знаели, че са страдали от описаните заболявания.

Клиничната пътека, по която те са заведени е № 20.1 и е оценена на 3671 лв. Само за месец от тези хоспитализации болницата би следвало да е получила около 400 хил. лв. от здравната каса.

Когато става ясно, че ще се извърши проверка по случая, от болницата изпреварващо съобщават, че е станала техническа грешка и са върнали към НЗОК 238 667 лева.

Николай Марков със съмнение за източване на Здравната каса чрез PCR тестовете

"Очевидно е, че Здравната каса продължава да се източва с невиждани мащаби на злоупотреби, досущ като всички други публични средства. М...

Проверяващите са прегледали 61 пациентски досиета за октомври, 75 за ноември и 220 за декември миналата година. Сред тях има случаи на изплащане по клинична пътека „Емболия и тромбоза на долните крайници“ през ноември.

Твърде странно е, как е допусната „техническа грешка“ за такъв голям брой случаи на хора, които не са били хоспитализирани. Оказва се обаче, че достъпът до документацията в самата болница е затруднен, защото трябва да се пише молба до директора на здравното заведение и да се изпълнят други формални процедури, което на практика ограничава възможността да се види какво точно е записано в документите.

Със скандалния случай се е заела и прокуратурата. Тя ще проверява кой е подписвал мнимите лежащо болни по клинична пътека „Емболия и тромбоза на долните крайници“. За други надвзети 139 528 лева директорът на здравното заведение е получил констативен протокол.

Изумително е, че само четирима души са се съгласили да говорят за това, което се е случило с тях. „Хората вероятно се опасяват, че ще имат неприятности и затова отказват“, коментира Миролюба Бенатова. Според нея те виждали вече, че който реагира като гражданин на дадени нередности, след това става обект на натиск и разправа и това ги прави предпазливи.

Проверяващите от здравната каса са събрали само 5 писмени декларации от хора, които са отчетени като пациенти, но не са били такива. След края на проверката са получени още две декларации.

Управителят на НЗОК: Не може COVID-19 да е причина за източване на средства

Около 25-30% спаднаха обемите в болниците за месец април, но вече има компенсиране на тези обеми от страна на лечебните заведения. Паци...

Миролюба Бенатова твърди, че според нейното проучване хората, записани като пациенти, са служители на няколко големи фирми. Всички те са заявили, че биха свидетелствали пред разследващ орган, но не желаят да коментират публично пред медии.

Това са нашите пари, които внасяме като здравни осигуровки и е редно да се интересуваме какво става с тях, след като непрекъснато се говори за източване на Здравната каса. Годишно се осигуряват над 4 млрд лева, които все не стигат. Не стигат, защото се източват по различни схеми. Бенатова е убедена, че подобни случаи не хвърлят сянка върху медицинското съсловие, защото става дума за действия на конкретни хора.

Още: Миролюба Бенатова: Кой се е подписал вместо мними пациенти в болница "Лозенец"?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com