Митничари на протест срещу реформата на Дянков

6832
Митничари на протест срещу реформата на Дянков

Служителите от Централното митническо управление на Агенция "Митници" излизат на протест пред Министерството на финансите в знак на недоволство срещу готвеното преместване на управлението от София в Русе, предаде БГНЕС.

Протестът, който беше насрочен за 19 юли, но поради усложнената ситуация при терористичния атентат на летище "Сарафово", беше отменен за 23 юли. Той е планиран да се проведе в два последователни дни – 23 и 24 юли.

Според митничарите властта действа от позицията на силния, игнорирайки основни демократични принципи като чуваемост, откритост и диалогичност и липсват всякакви компенсаторни механизми за засегнатите служители. Те депозираха вече отворено писмо в Министерски съвет. Основните им искания до премиера са свързани със "стопиране на прибързани, немотивирани промени в нормативната уредба, свързани с преместването на ЦМУ извън столицата, изготвяне на подробна финансова обосновка с оглед изчисляване на точната цена на преместването, както и последващите разходи, свързани с промяната на седалището, подлагане на реална широка обществена дискусия на всички икономически и социални аспекти, свързани с административната реформа".

"Изборът на Русе за ново седалище на ЦМУ е лишен от логични мотиви, имайки предвид, че след 1 януари 2007 г., когато България стана държава член на ЕС, там, както и по цялата северна граница на страната отпадна граничният митнически контрол. Мотивът за "създаване на нови работни места" звучи почти абсурдно, имайки предвид факта, че нови няма да се създават, а ще се заемат налични такива, освободени принудително. Не можем да игнорираме и факта, че от 27-те държави членки на ЕС, единствено две от тях (Германия и Холандия) са локализирали централните си управления извън столицата. Стои и въпросът за човешката и социалната страна на реформата. Местенето на ЦМУ не дава отговор на въпроса какво се случва със семействата на над 400-те служители на ЦМУ", написаха те в писмото си.

Миналата седмица министърът на финансите Симеон Дянков, обаче, беше категоричен, че административната реформа ще продължи. "Ако някои хора решат, че не искат да са митничари, а да са нещо друго, други хора ще дойдат и ще си свършат добре работата", коментира той. "Никой не е роден митничар, както никой не е роден чиновник", убеден е Дянков. Министърът твърди, че в митниците има много работа за тези, които искат да работят, и изтъкна, че на последните обявени конкурси по 100 души са се конкурирали за едно място, каза Симеон Дянков по повод на протестите.

Служителите от Изпълнителна агенция "Морска администрация" в столицата също подкрепят протеста на служителите от Централно митническо управление против преместването. В отворено писмо до председателя на НС, премиера и омбудсмана, изпратено до медиите, те посочват, че с преместването на Агенцията във Варна ще се получи обратен ефект - спиране работата за продължителен период от време, влошаване качеството на дейността и неефективно изразходване на средства от държавния бюджет. Работещите в ИАМА задават въпроса: "Това реформа ли е или прикрит опит за узаконяване на масови уволнения на държавни служители на регионален принцип (само от София) под заплаха за принудително изселване".

Редактор: Яна Баярова

Операция "Митница" сгащи претъпкани от корупция джобове

Операция „Митница” се провежда на ГКПП Капитан Андреево. Тя е насочена към пресичане на порочни практики за изнудване на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com