Митрополит Антоний намекна, че Стратегията за детето трябва да пази първо родителите

5803
Митрополит Антоний намекна, че Стратегията за детето трябва да пази първо родителите
Снимка: iStock/Guliver

Всяка една крайност не е приемлива. Българската православна църква изказа своите притеснения заради отнемането на права от родителите в Националната стратегия за детето. Това заяви западно и средноевропейския митрополит Антоний.

Като че ли тази Национална стратегия защитава детето, а не родителите. Тук не става въпрос, че църквата защитава шамарите – но право на родителите е да възпитават децата си, подчерта свещеникът пред Нова телевизия.

БПЦ разкритикува Националната стратегия за детето, но поощри шамарите

Светият синод на Българската православна църква излезе със становище за Националната стратегия за детето, като настоя за цялостна редак...

Според отецът много лесно можело дете да бъде манипулирано – например от свой "злонамерен роднина". Той добави и, че "един-два шамара" всеки бил изял и никой не станал агресивен от това. Не става въпрос за „един или два шамара”, а че с тази стратегия "се изключва изцяло шамара", продължи Антоний, който видя в стратегията опасност родителите "да бъдат поставени в едни рамки".

Църквата настоява за едно морално, нравствено и религиозно възпитание, каза още свещеникът. Не става въпрос за индоктриниране, а за изграждане на ясни морални норми, за да може всяко дете като стане родител да възпитава своите деца, уточни Антоний.

Абортът е грях – няма как това да бъде толерирано от Българската православна църква. Затова българската младеж трябва да знае, че безразборните сексуални контакти водят до бременност. Църквата одобрява аборт при медицински доказани причини, уточни Антоний. А относно пример с изнасилена жена и забременяване, хипотезата на свещеникът за детето беше: "Може пък да е щастливо".

От Националната мрежа за децата уточниха, че искат здравното и сексуалното образование да не са табу, защото една тайна води до други тайни и всеки да намери подкрепата, от която се нуждае.

Официалната позиция на БПЦ

Окончателно: Затвор до 10 години за принуда и насилие в дома

Народното събрание прие окончателно на второ четене поправките в Наказателния кодекс за домашното насилие. Вносител на текстовете е пре...

Становището на църквата ни беше публикувано в нейния официален сайт. То започва с цитат от Евангелието на Матей: "Ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно". Следват обаче и тезите, най-значимите от които са:

1. "Чрез религиозното образование в детските градини и училищата се образоват не само умовете, но и сърцата на най-малките членове на нашето общество. Това ще рече, че заниманията по Религия (в частност: Християнство-Православие) откриват на децата святата тайна за това, че човекът е създаден по Божий образ (бел. ред. - Църквата явно не приема научните обяснения за възникването на живота на планетата), и че да се образоват, означава те да се развиват не само интелектуално, но и да се усъвършенстват във вяра, надежда, любов, добротворство и благочестие. Това е и трябва да бъде най-висшата цел на всяко образование, на всяка образованост – образът на човека да се уподоби на Първообраза на своя Създател".

2. "Водещият принцип "Всички права за всички деца" създава дисбаланс в НСД`2019-2030 г., защото абсолютизира правата на детето, сякаш то може да бъде разглеждано като пълноценен субект извън своето семейство и извън йерархичните отношения с родителите му. Колкото са защитени правата на детето, толкова трябва да бъдат защитени и правата на неговите родители. Родителският авторитет не следва да бъде занижаван в НСД`2019-2030 г. чрез изкуствени и крайни ограничения по отношение на възпитателните методи, които могат да бъдат използвани в отглеждането на децата. Родителите не бива да бъдат лишавани от правото им да осигуряват и да избират вида детско възпитание и образование според своите морални, религиозни и педагогически убеждения".

"Св. Синод счита, че наред с това трябва да се избегне стратегическо толериране и непропорционално завишаване правата на държавата в сферата на възпитанието и отглеждането на детето. Стратегията би била приемлива и полезна за българското общество, ако изцяло съобрази конституционните права на родителите, които не бива да бъдат лесно замествани с алтернативната грижа на социалните служители. Търсенето на средства за борба със случаи на физическо и психическо насилие от страна на възрастни / родители над деца не бива да води до генерално стесняване на родителските правомощия у нас. Повечето български родители са добри родители и не е справедливо те да бъдат ограничавани и заплашвани заради вината на малък процент други родители, които проявяват ниска загриженост или дори агресия спрямо децата си поради слаб родителски капацитет. 

Мерки, насочени към всички възрастови групи: а) Въвеждане на забрана за телесното наказание над деца и ефективна работеща система за наблюдение и изпълнение на тази забрана; б) Въвеждане на работеща система за превенция на домашното насилие, докладване и предприемане на незабавни мерки за закрила при всички случаи на домашно насилие над деца", създават условия за спекулации, тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност с възможност за лесното му отделяне от семейната среда, вкл. и с активното участие на държавни чиновници."

"Прегръдката на ангела" разказва за домашното насилие

„Прегръдката на ангела“ е моно спектакъл, който поставя проблемите на домашното насилие и терзанията на жертвата. Той ще се...

3. "Никаква причина, освен най-тежки и необратими заболявания на майката като остро изразена олигофрения, придружена с инвалидност и фатална недостатъчност на органните функции (непозволяващи пълноценното износване на дете), или напр. малформативни отклонения при самия плод като аненцефалията (заченато дете без глава), които правят по-нататъшния му живот и развитие невъзможни, не може да оправдае разрешеното от държавата и планирано унищожаване на детски живот в утробата на майката с голям риск за нейния живот и третирането на убитите деца като "болничен отпадък". По-хуманно и съответстващо на божествения закон е да се говори на децата и младежта за ценността на живота, брака и детерождението, отколкото да им се внушава, че забременяването е лесно отстранимо, че абортът е суверенно право на майката или че двама или повече души могат да живеят без брак и да съжителстват на семейни начала, включително и ако са от един и същи пол".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com