МО: Министърът на отбраната не е наказвал старши лейтенант Тодор Манчев

5938
МО: Министърът на отбраната не е наказвал старши лейтенант Тодор Манчев
Снимка: Actualno.com

Коректността изисква не политиците, а разследващите органи да дават пред обществеността обективна информация по инцидентите в Чешнигирово и Шабла. Това заявяват от МО в отговор на декларацията на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Във връзка с декларацията на ПГ на ГЕРБ-СДС, поднесена от трибуната на Народното събрание от г-н Даниел Митов, Министерството на отбраната се въздържа да коментира в детайли случаи, които са обект на разследване от прокуратурата. Коректността изисква не политиците, а компетентните разследващи органи да дават пред обществеността обективна информация по споменатите инциденти в Чешнигирово и Шабла.

ГЕРБ поиска комисия за „Чешнегирово“ заради смъртта на Тодор Манчев

От ГЕРБ настояха за създаваме на Временна анкетна комисия, която да изясни всички факти и обстоятелства около случая „Чешнегирово...

Тъй като е образувано досъдебно производство и на основание чл. 198 от НПК материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокуратурата. Министерството на отбраната е ограничено във възможността си да отговори подобаващо на въпросната декларация, която съдържа изкривена информация и неверни твърдения. За нарушения от такъв характер се носи отговорност по чл. 360 от Наказателния кодекс.

Но в отговор на крайно манипулативните твърдения и неверни внушения, категорично заявяваме, че министърът на отбраната не е наказвал старши лейтенант Тодор Манчев. С негови заповеди от 15.07.2021 г. (4 дни преди трагичния инцидент) са освободени от военна служба директорът на РСВП – Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел „Контрол и охрана“ майор Георги Мерджанов – преки командири на старши лейтенант Тодор Манчев. В декларацията редом с другите неверни факти е сгрешено дори и военното звание на офицера.

Министърът на отбраната възложи три проверки от страна на Служба „Военна полиция“ и на Инспектората на МО. Резултатите от проверките на Инспектората са предадени на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив. По повод изисканите от нас доклади от ПГ на ГЕРБ-СДС, сме отговорили, че чакаме за това разрешение от Прокуратурата.

За останалите подвеждащи твърдения в изнесената декларация нека се произнесат разследващите органи, след като приключат работа. Недопустимо е от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи.

МО: Загуба на ориентация е довела до катастрофата с МиГ-29

Среща на самолета с водната повърхност заради загуба на пространствена ориентация от пилота – това е работната версия на назначен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com