Могат ли да отворят детските градини и ясли на 1 юни?

12246
Могат ли да отворят детските градини и ясли на 1 юни?
Снимка: Getty Images/Guliver

Могат ли да отворят детските градини и ясли на 1 юни? Според образователният министър това може да се случи само за предучилищните групи - 3-а и 4-а група. За детски ясли тази възможност не се обсъжда. Това става ясно от съобщение на община Стара Загора след онлайн среща с министъра на образованието Красимир Вълчев, в която участвал и зам.-кметът Иванка Сотирова.

В съобщението, цитирано от Mediapool, се посочва още, че се работи по изготвяне на примерен алгоритъм за постепенно отваряне на забавачките.

Училища, детски градини и университети в Румъния остават под ключ до септември

Училищата, детските градини и университетите ще останат затворени в Румъния до края на учебната година заради новата коронавирусна панд...

Той трябва да бъде готов до 21 май. В него трябвало да се разпишат изискванията към родителите, децата и персонала в забавачките.

Според Иванка Сотирова детските заведения няма да отворят преди 1 юни, като е възможно изчакването да продължи и до по-късен етап в зависимост от епидемиологичната обстановка не само в България, а и в европейските страни. Пред БНР тя обясни, че със сигурност, когато градините отворят, групите ще са за по-малко деца – 10-12.

Tакива са сигналите и от властта. Здравният министър обяви, че ако това се случи, за което не вижда положителни сигнали, групите ще са намалени с до 50%. А според Националния оперативен щаб и ген. Венцислав Мутафчийски : “Мониторираме какво става в другите държави с отварянето на детските градини. В Германия сеотчита, че остават рисковете. С премиера обсъдихме, че поне още седмица у нас градините небива да се отварят”.

От 16 март са спрени ясли и детски градини. При някои детски заведения продължава онлайн заниманията с децата. В същото време работата на детските градини, яслите и всякакви организирани форми на занимания с деца бяха забранени с новите заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с влязлата в сила от днес извънредна епидемична обстановка. В нея забраната е в сила до края на извънредната обстановка, която засега е 14 юни.

Децата в Дания се завръщат в училища и детски градини

Дания позволи на децата до 11-годишна възраст да се завърнат в училищата и детските градини. Така правителството в страната стана първо...

Образователното министерство пусна анкета сред родителите, за да проучи нагласите им склонни ли са да пуснат децата си на градина и откога и при какви условия. Анкетата ще остане активна до 18 май, а резултатите от нея ще бъдат готови два дни по-късно. В нея освен за нагласите за отваряне на градините се пита и за това как и дали учителите са изпращали задачи и идеи за игри на родителите, докато децата им си стоят вкъщи.

Столичната община пък разработва модел за директна подкрепа на семейства с двама безработни родители, чиито деца посещават градина. Идеята е те да бъдат освободени от таксите за допълнителни образователни дейности, съобщи зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов за 24 часа.

“Вероятно таксите ще са за сметка на общинската дирекция по образование. Първо трябва да направим анализ за колко деца става дума. Това ще стане, след като приключи приемът за новата учебна година. Вероятно при записването родителите ще подават заявление в детската градина. Така ще дадем възможност на тези, които са останали без работа по време на кризата, но при кандидатстването все още не са били съкратени и са подали данни, че работят, да променят информацията”, уточни той.

След като е готов анализът, ще се прецени и колко от допълнителните услуги за децата с двама безработни родители ще са за сметка на общината. Вероятно за тях ще са безплатни 1-2 от допълнителните курсове - чужд език, спортни дейности, танци и др. Докладът с модела за подкрепа ще бъде внесен преди началото на новата учебна година, увери доц. Чобанов.

Омбудсманът:Без такси в частните детски градини по време на извънредното положение

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Българската асоциция на частните училища г-жа Мария Каменова, в която н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com