Може да преборим демографската криза с интегрирани бежанци

1752
Може да преборим демографската криза с интегрирани бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

Бежанците, които искат да се интегрират в България, ще бъдат вписани в регистъра на населението от кмета или от назначено от него длъжностно лице. Това се казва в проекта на специална наредба на Министерски съвет, която ще урежда реда и начина на интеграция на чужденците с предоставено убежище и международна защита в България. Тя вече е публикувана за сайта за обществено обсъждане strategy.bg.

Според наредбата бежанците трябва да сключат специално споразумение с общината, където ще се намират, а самата община трябва да има одобрен проект за интеграция на чужденци. Проектът на наредбата, която се създава на база на приемането на Закона за убежището и бежанците (ЗУБ), влязъл в сила на 17 октомври миналата година, трябва да даде повече разяснения при какви условия и отгорности за всяка от страните се сключва споразумението за интеграция.

Агенцията за бежанците изхвърля тонове развалена храна

Нов скандал в Агенцията за бежанците. Ведомството изхвърля на боклука тонове развалена храна. За продуктите беше направена спешна общес...

Например, става ясно, че след като общината има одобрен проект за интеграция, тя трябва да подаде заявление до Агенцията за бежанците (ДАБ), в което да заяви броя на хората, които могат да бъдат включени и мерките, които предлага за тяхното интегриране. От проекта за наредбата става ясно, че първо общината трябва да има одобрен проект за интеграция, а след това отделно да да прати информация за мерките и броя хора за интеграция.

Проактивност трябва да има и от страна на бежанците. Чужденец, който желае да бъде включен в програма за интеграция, може да подаде заявление-декларация за това до ДАБ. Това може да стане докато чака за предоставяне на убежище или международна закрила или 14 дни след като получил такова.

В проекта за наредбата се вижда още, че ще се изготвят интеграционнни профили на чужденците. От една страна Държавната агенция за бежанците изготвя интеграционен профил на чужденеца по време на процедурата за предоставяне на убежище или международна закрила и го информира за възможността за сключване на споразумение за интеграция. От друга страна приемащата община също изготвя такъв, но Индивидуален интеграционен план за чужденеца, с когото ще сключи споразумение за интеграция, като отчита предварителната информация от Държавната агенция за бежанците. А това включва възрастта, пола, семейното положение, гражданството, нивото на образование, наличието на професионален опит и професионална квалификация, умения, както и друга информация относно чужденеца.

Наредбата дава и повече разяснения за самото споразумение за интеграция. То се сключва за срок от една година, като може да се удължи, и е между бежанеца и кмета на приемащата община. Ако чужденеца, получил убежище у нас, е със семейството си, споразумението включва и останалите членове. Всеки пълнолетен член обаче получава индивидуален интеграционен план.

Споразумението за интеграция съдържа дейности насочени за осигуряване на жилищно настаняване на лицата, получили закрила и техните семейства; записване в детска градина и държавно или общинско училище на деца, подлежащи на задължителна предучилищна и училищна подготовка, провеждане на обучение по български език, здравно осигуряване и обслужване, професионално ориентиране и включване в обучение на възрастни. Освен това ще се фокусира върху програми и мерки за заетост и обучение и информиране за обявени свободни работни места.

С 47% по-малко са нелегалните преминавания през границата с Турция

Няма увеличение на незаконните преминавания на българо-турската граница. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Продължаващата специализ...

Кметът на общината или определено от него длъжностно лице също така предоставя материална или финансова помощ за посрещане на основни битови нужди на бежанците и оказва съдействие при вписване в регистъра на населението, подаване на заявление за издаване на български лични документи, избор на личен лекар и регистрация в бюрата на труда и насочване към Дирекция „Социално подпомагане" при необходимост.

Споразумението за интеграция може да бъде прекратено едностранно от кмета на общината, когато чужденецът системно нарушава обществения ред, не изпълнява задълженията по споразумението и мерките, заложени в индивидуалния интеграционен план или отказва да приеме предложената му подходяща работа и/или включване в програми и мерки за заетост и обучение на възрастни, както и в програми и проекти с интеграционна насоченост.

При промяна на адресната си регистрация чужденецът има право еднократно по своя инициатива да сключи ново споразумение с друга община за срок не по-голям от оставащото време за изпълнение на първото споразумение.

Общините няма да плащат за проектите за интеграция. Източниците на финансиране на проектите, както и на отделни дейности от тях, са програми и мерки, финансирани от Европейски фондове, международни и чуждестранни финансови инструменти, като Норвежкия финансов механизъм, международни институции и организации и национално финансиране.

Чужденец с предоставено убежище или статут на бежанец има правата и задълженията на български гражданин, с изключение на правото да участва в избори за държавни и местни органи, в национални и местни референдуми, както и да участва в създаването и да членува в политически партии, да заема длъжности, за които със закон се изисква българско гражданство, да бъде военнослужещ и други ограничения, изрично предвидени със закон.

Турция получава 1 млрд. евро от ЕС за бежанците в края на юни

До края на месеца Европейската комисия ще деблокира 1 млрд. евро за Анкара по Механизма на ЕС за бежанците в Турция. Новината бе съобще...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com