Монолитно или сглобяемо строителство? Защо да изберем сглобяеми къщи.

36384
Монолитно или сглобяемо строителство? Защо да изберем сглобяеми къщи.
Снимка: https://vitalbox.eu/en/

Като практичен и модерен метод за изграждане на най-различни сгради, сглобяемите конструкции вече се наложиха в съвременното строителство.

Сглобяемо строителство от предварително подготвени дървени, метални и стоманени конструкции, а напоследък и от бетон и стоманобетон, предоставя отлични възможности за строителните предприемачи и потребителите.

Качеството на този алтернативен метод на строителство се подобрява все повече и става все по-привлекателен за бизнеса и за клиентите.

При колебание между сглобяемо и монолитно строителство, решаваща роля за избор на сглобяемото строителство имат следните негови предимства:

Изпълнение в кратки срокове

Конструкциите не се нуждаят от допълнително обработване и това дава възможност за лесен и бърз монтаж на отделните елементи по всяко време на годината. Освен това, повърхностите са гладки и сградата има правилна геометрия.

По-ниски разходи

Разходите за строежа и довършителните работи са по-ниски с до 25%, а за поддръжка – до 70%. Тъй като срокът за изпълнение е кратък, технологията е ефективна, а качеството на вложените материали е проверено предварително, рискът на вложените инвестиции също е минимален.

По-стриктен качествен контрол

В повечето случаи конвенционалното строителство на къщи се извършва от нискоквалифицирани работници, дори без да се осъществява контрол от проектант. Конструкциите и контейнерите, използвани при сглобяемото строителство, се произвеждат в контролирана и автоматизирана заводска среда, което осигурява високо качество на продукта. Присъствието на проектанта при сглобяването им е задължително.

Висока устойчивост срещу заметресение

Сглобяемите конструкции са здрави и леки, адаптират се по-лесно към спецификата на терена, което ги прави по-устойчиви на земетръси и свлачища.

Енергоефективност

Поради добрата си изолация – 20-40 см, сградите на сглобяемото строителство имат отлични енергоспестяващи показатели относно отопление и охлаждане.

Гарантирана топло и шумоизолация

Качеството на конструкциите отговаря на европейските стандарти за топло и звукоизолация.

Устойчивост на вредители

Сглобяемото строителство си служи с материали, устойчиви на плесени, гъби, насекоми и др. Дървените конструкции се обработват профилактично по безвреден за човека начин, а останалите са изцяло неподатливи на вредители..

Сухо строителство

Строителството без остатъчна влага прави постройките по-леки от традиционните и спестява до 70% от времето за строеж. При този метод на строеж се генерира и много малко отпадък.

Пожароустойчивост

Металните, стоманените и бетонните конструкции са устойчиви на огън в по-голяма степен.

Дълъг експлоатационен живот

При правилна поддръжка сградите на сглобяемото строителство може да издържат десетки  години. Стандартната гаранция на конструкцията е 50 г.

Лесна поддръжка и ремонт

Всички конструкции се поддържат лесно и понякога е достатъчна само подмяната на  частта, която е аварирала. Стоманените конструкции дори не се нуждаят от допълнително обработка и поддръжка.

Екологичност и рециклиране

Въздействието на сглобяемото строителство върху околната среда е ограничено. Ако основният материал е дървесината, тя се засажда и отглежда само за строителство и при рециклиране се използва отново.

При стоманените конструкции над 80% от елементите се рециклират, а близо 10% се влагат в нови структури директно.

Възможност за нестандартни архитектурни решения

Използването на разнообразни архитектурни решения е гъвкава конструктивна възможност, която придава на сградата по-голяма индивидуалност.

Сглобяемото строителство отдавна се е утвърдило като алтернативен вариант на конвенционалното. То се развива постоянно и вече е не само мода, но и удобство, и добра инвестиция.

Повече информация за различни видове сглобяеми къщи, фургони за живеене и други варианти за сглобяемо строителство, вижте в сайта на Vitalbox.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com