Моряците от кораба „Царевна” пристигнаха у нас

3745
Моряците от кораба „Царевна” пристигнаха у нас
Снимка: БГНЕС

Българските моряците от кораба „Царевна” пристигнаха на родна земя. Те бяха прибрани с правителствения самолет, който кацна на Летище Варна.

Те бяха посрещнети от премиера Кирил Петков и министъра на външните работи Теодора Генчовска. На пистата бяха и техните близки, за да ги посрещнат.

"Искам да обява добрaта новина - нашите моряци са обратно в България и в безопасност. Сега те са със своите семейства", каза Петков. Той  благодари на всички, които са участвали в координацията – МВнР и всички институции, които са били част от тази задача. "Сега фокусът ни е към другия кораб – този в Черноморск”, заяви той.

"По никакъв начин не е имало комуникация с т.нар Донецка народна република. Няма как да е имало такава", заяви от своя страна външният министър Теодора Генчовска. Тя увери, че държавата, още от самото начало на кризата, е била в постоянна връзка с капитана на „Царевна”. Тя бе категорична, че операцията по евакуацията е организирана изцяло от правителството.

„Бяхме готови, независимо кой има превес на пристанището – украинската или руската страна”, добави Петков. Той добави, че се надява да види скоро и капитана на „Царевна“. "Това е по-сложно, защото той ще остане на борда докато може да излезе и самия кораб", обясни Петков.

„Страшно беше. Война е. Не е хубаво да те стрелят отпред и отзад“, бяха първите думи на моряците. Те разказват също, че корабът е бил поразен от осколки. Имало и пробойни по корпуса. Сънародниците ни споделиха още, че са били ескортирани от военни. Държали се много добре с тях.

Моряците от кораба „Царевна“ бяха блокирани в украинското пристанище Мариупол. От тях 14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани.

Собственикът на “Царевна”: Моряците ще са в България за Великден

Моряците ще са в България за Великден. Това каза собственикът на кораба "Царевна" Даниел Стефанов, цитиран от Нова телевизия.  По...

На 13 април премиерът Кирил Петков съобщи на брифинг в Министерския съвет, че е в ход евакуация на част от екипажа на кораба „Царевна“. На 14 април началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов съобщи в авиобаза "Граф Игнатиево", че моряците от кораба „Царевна“ са добре и на безопасно място без да дава информация къде се намират.

Петима от моряците останаха на борда на кораба по собствено желание, включително капитанът. Трима от тях са български граждани, а двама - украински.

ОЩЕ: Адм. Ефтимов: Екипажът на "Царевна" е на сигурно място

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com