МОСВ: Днес и утре са възможни повишения в нивата на реките

9701
МОСВ: Днес и утре са възможни повишения в нивата на реките
Снимка: БГНЕС

Към настоящия момент водните количества в по-голяма част от страната са над праговете за високи води. Водното количество на р. Сaзлийка при гр. Гълъбово е над прага за внимание.

В резултат на регистрираните валежи от дъжд и сняг, положителните температури и повишената почвена влага и оттичането на реките днес и утре все още са възможни повишения на речните нива - главно в долните течения на реките. 

Дунавски басейн: долните течения на реките и съответните им притоци: р. Лом, р. Огоста, р. Осъм, р. Янтра, р. Русенски Лом.

Заради български реки Одрин е под вода

Реките Арда, Марица и Тунджа са вдигнали критично нивата си. В резултат Одрин отново е потопен, а се очакват още разливи, пишат днес ме...

Черноморски басейн: р. Провадийска – долно течение, р. Камчия – средното и долно течение, както и долните течения на р. Двойница, р. Айтоска, р. Русокастренска, р. Средецка, р. Факийска; р. Ропотамо, р. Велека, р. Резовска.

Източнобеломорски басейн:

река Тунджа – водосбора й след вливането на р. Мочурица преди гр. Ямбол;

река Марица – водосбора и притоците й след вливането на р. Сазлийка.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Леко са повишени нивата на реките в област Смолян, вследствие на дъждовете

Обстановката в област Смолян е спокойна на този етап, въпреки обявения червен код. Това каза за Радио „Фокус” – Смоля...

Нивото на р. Сазлийка при гр. Гълъбово е преминало оранжевия праг на предупреждение и ще започне плавно да се понижава, като ще остане над оранжевия праг до късните часове на 11- ти март на обяд.

Нивото на р. Марица при Харманли ще над жълтия праг на предупреждение до късните часове на 10 март.

Нивото на р. Марица при Свиленград е преминало оранжевия праг на предупреждение и ще остане над него до късния следобед днес.

Нивото на р. Мочурица при с. Воденичане е преминало оранжевия праг на предупреждение, и се очаква днес да започне плавно да се понижава като ще се задържи над него до обяд на 11 март.

Нивото на р. Мочурица при с. Чарда е преминало оранжевия праг, и се очаква днес да започне плавно да се понижава като ще се задържи над него до късните часове на 10 март.

Нивата на реките ще продължат да се повишават днес и утре

Нивата на реките ще продължат да се повишават днес и утре, предупредиха от Министерството на околната среда и водите. Причината са про...

Нивото на р. Тунджа при гр. Ямбол е над оранжевия праг на предупреждение. Очаква се плавно да се понижава, като ще се задържи над оранжевия праг до късните часове на 10 март.

Нивото на р. Тунджа при гр. Елхово се повишава плавно и по прогноза е възможно достигане на червения праг на предупреждение в късните следобедни часове на 9 март. Нивото ще остане над червения праг до полунощ на 10 срещу 11 март.

Повишено внимание за водосборите на реките Тунджа, Марица и река Сазлийка в долните течения.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес ще е с отслабващи валежи. В планините - от сняг с количества между 5 и 10 л/кв.м. В равнините – от дъжд с количества до 5 л/кв.м. Почти без валежи ще е в Североизточна България.

Утре на отделни места ще превали слаб сняг, в източните райони - слаб дъжд. Очаквани количества - между 1 и 5 л/кв.м. В сряда - без съществени валежи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com