МОСВ манипулира случая "Калиакра", твърдят природозащитници

3633
МОСВ манипулира случая "Калиакра", твърдят природозащитници
Снимка: iStock/Guliver

Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" обвини Министерството на околната среда и водите (МОСВ), че представя манипулативно информацията за забраната за строителство в защитената зона "Калиакра" и че там не може да се извършва земеделска дейност, като целта е да се настрои обществото срещу европейската мрежата "Натура 2000".

В писмо, разпространено до медиите, екокоалицията настоява МОСВ да се съобрази със съдебното решение и "да не се опитва да прави политически сделки с когото и да е било в полза на олигархични кръгове в България". Днес жители и общински служители от Каварна, Балчик и Калиакра излязоха на протести срещу забраната за строителство в района, която екоминистърът издаде в края на юли.

Чака ни голяма глоба от ЕК, ако отпадне забраната за строеж и обработка на земя край Калиакра

Забранява се строителството на територията в обхвата на заповедта. Забраната не се прилага за обекти с валидно разрешително за строеж, ...

Решенията на Европейския съд задължават България да възстанови унищожените степи и коридори за миграция на птици в зоната "Калиакра" от европейската екологична мрежа Натура 2000 от строителството на ветрогенератори и голф игрище, защото българското правителство ги е разрешило незаконно - в нарушение на европейските директиви, унищожени са ценни степни местообитания и са поставени в риск мигриращите птици, заявяват от "За да остане природа в България". От организацията посочват още, че съдът задължава България да демонтира и възстанови степите на мястото на построените генератори и голф игрището. Днес министърът на околната среда Нено Димов заяви на извънредна пресконференция, че решението не предвижда премахване на изграденото до момента.

Природозащитниците посочват, че разписаните от МОСВ минимални ограничения в зона Калиакра гарантират единствено да няма бъдещо застрояване и разораване на крайбрежните степни местообитания от т.нар. понто-сарматски степи в района на морския бряг - ивица между 100 метра и 3 км.

"МОСВ и негови служители преднамерено разпространяват невярна информация, че не може да се извършва земеделска дейност, с цел настройване на местните хора срещу мрежата Натура 2000, предизвикване на абсолютно безпричинни протести, отклоняване на общественото внимание от реалните виновници и проблеми на района и по този начин да стане невъзможно предприемане на истински крайни мерки за решаване на проблема - разрушаване на незаконно построените ветрогенератори и голф игрище", заявяват от коалицията.

Според тях е налице "замазване очите на обществеността и местните хора", което обаче поставя управляващите във финансов риск да плащат неустойки на частните фирми и да носят политическата отговорност за това.

Спират строителството на Калиакра

Съдебното дело на Европейската комисия (ЕК) срещу България приключва със забрана за ново строителство на Калиакра, съобщиха от пресслуж...

"Всичко това се прави в полза на нарушителите на закона", заявяват от "За да остане природа в България".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com