МОСВ: Понижаването на речните нива ще продължи

3099
МОСВ: Понижаването на речните нива ще продължи
Снимка: БГНЕС

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ- БАН) днес ще има превалявания от дъжд , на места в Южна и Източна България. Количествата ще са от 1 до 5л/кв.м, на места в източните райони и в Родопите до 10-15 л/кв.м. Утре ще е почти без валежи. В четвъртък – без валежи. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

През изминалото денонощие тенденцията за понижение или задържане на речните нива в страната ще се запази. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води.

Дунавски басейн: регистрирано е несъществено повишение с + 34 см на река Осъм при с. Изгрев. Нивата на останалите наблюдавани реки в басейна са се понижавали с до - 44 см.

Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижавали с до -6 см.

МОСВ: Речните нива в цялата страна ще се повишават

Речните нива в цялата страна ще се повишаватТова съобщиха от Министерство на околната среда и водите.По данни и прогнози на Националния...

Източнобеломорски басейн: речните нива са се понижавали с до - 12 см.

Западнобеломорски басейн: колебанията на нивата във водосборите на реките Места и Струма са в границите - 6/+4 см.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, тенденцията за понижение и задържане на речните нива ще се запази. В резултат на остатъчно снеготопене, породено от високите температури, прогнозираните количества валежи от дъжд и оттичането на реките към устията им, са възможни краткотрайни, несъществени повишения на речните нива днес и утре.

Дунавски басейн: повишения са възможни в горните течения на реките Огоста, Искър, Осъм и Янтра и в долното течение на Русенски Лом.

Черноморски басейн: възможни са повишения в горните течения на Добруджанските реки и реките Провадийска, Камчия, Айтоска, Факийска.

Опасно време в цялата страна утре

За всички области на страната са обявени кодове за опасно метеорологично време за утре. Това показва справка на сайта на Националния ин...

Източнобеломорски басейн: възможни са краткотрайни повишения на нивата в долното течение на река Тунджа, в горното и средно течение на Марица и по родопските й притоци и в горното течение на река Арда.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:

Река Марица

Водните нива в басейна на реката ще са под праговете за предупреждение.

Река Тунджа

МОСВ: Речните нива продължават да се понижават

Речните нива продължават да се понижават, съобщават от пресцентъра на МОСВ. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология...

Нивото на реката при Ямбол продължава плавно да се понижава, като през следващите дни по прогноза ще се задържи над жълтия праг (предупреждение). При Елхово реката е над оранжевия праг (риск за тревога) и по прогноза се очаква да продължи да се понижава до 18 април, когато ще се задържи непосредствено над оранжевия праг (риск за тревога).

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: в басейна на реката водните нива ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: очакват се повишения в средните течения на реките Места и Струма.

Внимание за водосбора на река Тунджа.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com