МОСВ: Възможни са наводнения при Тунджа, Марица и Арда, и долните течения на Места и Струма

10357
МОСВ: Възможни са наводнения при Тунджа, Марица и Арда, и долните течения на Места и Струма
Снимка: БГНЕС

Днес и утре са възможни наводнения във водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда, и долните течения на реките Места и Струма. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) обявява жълт код за очаквани нови количества валежи, сумарно до 30 л/кв.м в области Смолян, Кърджали, Хасково. През изминалото денонощие (от 8 ч. на 16 юни до 8 ч. на 17 юни) речните нива в по-голямата част от страната са се понижили или са се задържали. Отчетени са незначителни повишения в цялата страна, в резултат от регистрирани валежи. Водните количества на наблюдаваните реки са около и под праговете за средни води. Нивата са се изменяли, както следва:

Дунавски басейн: от -40 см до +10 см

Черноморски басейн: от -10 см до +5 см

Източнобеломорски басейн: от -14 см до +37 см. Повишения с до +16 см са регистрирани във водосбора на река Марица и с до +37 см във водосбора на река Арда.

Западнобеломорски басейн: от -4 см до +2 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН: на 18 и 19 юни , на места са възможни значителни повишения, в резултат на прогнозираните валежи.

Дунавски басейн : на 18 юни се очакват краткотрайни повишения в горно течение на река Янтра.

Според моделираните водни количества за река Искър на 18, 19 и 20 юни, те ще са над средната многогодишна стойност и ще са под прага за внимание.

Според моделираните водни количества за река Янтра на 18, 19 и 20 юни ще бъдат над средно многогодишната стойност. Водните количества ще са под прага за внимание.

Според моделираните водни количества за река Русенски Лом на 18, 19 и 20 юни водното количество в долното течение на реката ще бъдe около и над средно многогодишната стойност. На 18 юни са възможни незначителни повишения в долната част на водосбора. Водните количества ще са под прага за внимание.

Черноморски басейн : на 18 и 19 юни са възможни краткотрайни повишения във водосборите на южночерноморските реки.

Източнобеломорски басейн : днес нивата на наблюдаваните реки ще се задържат. На 18 юни и в сутрешните часове на 19 юни се очакват значителни повишения във водосборите на наблюдаваните реки:

Река Тунджа – на 18 и на 19 юни значителни повишения на нивата в долното течение на реката, след вливането на притока й река Калница.

Река Марица – през следващите денонощия до 19 юни се очакват повишения на водните нива в целия водосбор на реката: в горното течение и по притоците й Ибър, Стара Костенска и Крива, в горните течения на Родопските й притоци Стара Пещерска, Въча, Първенецка и Чепеларска. Очаква се повишенията да бъдат съществени и в долното течение на основната река след вливането на притока й река Сазлийка.

Жълт код за обилни валежи в 3 области в Южна България утре

Жълт код за обилни валежи е обявен в 3 области в Южна България за 18 юни. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеор...

Река Арда: на 18 юни са възможни значителни, краткотрайни повишения в горното течение на реката, както и по притоците й Върбица и Крумовица. Очакват се значителни, краткотрайни повишения в целия басейн.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.

Според системата за предупреждение за басейна на река Арда на НИМХ-БАН водните количества на голяма част от реките във водосбора ще достигнат и преминат праговете за предупреждение . От последните симулации на модела има вероятност:

Бяла река при Смолян да достигнат в сутрешните часове на 18 юни жълтия праг за предупреждение (внимание)

Черна река при Смолян да достигне червения праг за предупреждение на 18 юни около 11часа

Отново валежи и гръмотевични бури

Преди обяд ще преобладава слънчево време, с по-значителна облачност над Североизточна България, където на отделни места слабо ще прев...

река Арда при Рудозем на18 юни да достигне жълтия праг на предупреждение (внимание)

река Елховска при Рудозем да достигне червения праг

Маданска река при Мадан на 18 юни да достигне жълтия праг на предупреждение

река Ардинска при Ардино на 18 юни да достигне жълтия праг.

река Върбица при Златоград да достигне червения праг на предупреждение на 18 юни

Жълт код в 5 области за бури и градушки

Жълт код е обявен за 17 юни в 5 области на Югозападна и Южна България заради гръмотевични бури и интензивни валежи, предаде БГНЕС. К...

река Върбица при с. Върли дол да достигне жълтия праг на предупреждение на 18 юни

река Елбасан дере при Крумовград да достигне жълтия праг на предупреждение на 18 юни

Западнобеломорски басейн: На 18 и на 19 юни са възможни значителни повишения във водосборите на реките Места и Струма.

За водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда, и долните течения на реките Места и Струма, са възможни поройни наводнения на 18 и 19 юни.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...