МС прие нови текстове в Закона за чистотата на въздуха

1497
МС прие нови текстове в Закона за чистотата на въздуха
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри изменения и допълнения в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Една от целите е хармонизиране и привеждане в съответствие с европейското на национално законодателство.

С промените в закона се регламентират изисквания за качество на твърдите горива (въглища и брикети), използвани за битово отопление от населението и определяне на контролен орган по прилагане на тези изисквания. Целта е намаляване на емисиите на фини прахови частици (ФПЧ) и серен диоксид, посредством използването на по-качествени твърди горива за битово отопление.

Фандъкова отрече въздухът в София да е най-мръсният в Европа

"Не е вярно, че въздухът в София е най-мръсен." Това каза по време на заседанието на Столичния общински съвет кметът Йорданка Фандъкова...

Промените са част от мерките, предприети на национално ниво, за изпълнение на решение на Съда на ЕС по дело С-488/15, според което България не е спазила нормите за ФПЧ на територията на цялата страна, и с които се цели предотвратяване на възможността за налагане на финансови санкции на страната при неизпълнение на решението на съда. В допълнение, в Преходни и заключителни разпоредби на проекта се дава основание за разработване в наредба на изискванията за дървесината, която се предлага на населението за битово отопление.

Въвеждат се обективни критерии за оценка на напредъка по постигане на целите на общинските програми за качество на атмосферния въздух и съответно санкциониране при неизпълнение. Целта е ангажираност на местната власт по проблема с наднорменото замърсяване на атмосферния въздух.

Подобряване на качеството на данните за емисиите на флуорсъдържащи парникови газове и намаляване на тежестта за бизнеса и администрацията във връзка с годишното докладване са също сред целите на законопроекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com