X
 
 

МТСП ще връща българите от чужбина със социален пакет

3162 3
МТСП ще връща българите от чужбина със социален пакет
Снимка: БГНЕС
Министерството на труда и социалната политика(МТСП) започва да провежда кариерни форуми в страни с големи български общности в Европейския съюз (ЕС), съобщава БНР. От министерството обещават и социални пакети за стимул на младите българи да се върнат в родината.

Инициативата за стимулиране на млади хора от чужбина да работят в България е част от проекта "Национална EURES мрежа" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", изпълняван от българската Агенция по заетостта. На заседанието на Комитета за наблюдение на Оперативната програма на 12 декември 2019 г., бе взето решение за отварянето на нов Компонент по проекта, уточниха от ведомството.

Държавата предлага пари на българи от чужбина, за да се върнат да работят в по-бедни региони

Половин минимална месечна заплата отгоре ще дава държавата, ако българи се върнат от чужбина и почнат да работят в малките градове в ст...

Очаква се изпълнението на новия Компонент да започне в началото на април 2020 г. и да продължи до края на 2023-а. По него ще бъдат предоставяни услуги за достъп до пазара на труда на лица от ЕС, които кандидатстват за работа в България. Подкрепата ще се изразява в консултиране, изготвяне на индивидуален план за действие спрямо индивидуалните нужди и възможности на кандидатстващия. Кандидатът ще има възможност да получи помощ за наем на жилище за период от 12 месеца, ако започне работа в населено място, в което не притежава собствено жилище. Ако при завръщането на семейството в България, детето не посещава ясла или детска градина, може да му бъде осигурена детегледачка.

Интеграцията на членове на семейството, които не говорят български език, ще бъде улеснена с предоставяне на обучение по български език с ваучери. Кандидатстващите за работа в България могат да получат и стимули за транспорт от и до работното място. Ако кандидатът започне работа в област, в която равнището на средната брутна месечна заплата е по-ниска от стойността на средната брутна заплата за страната, за период до 12 месеца ще получава всеки месец стимул в размер на половината брутна минимална работна заплата за съответната година.

По проекта ще бъдат предоставяни и услуги по информиране, мотивиране и насочване на лица към самостоятелна стопанска дейност, в т.ч. и насочване към финансови посредници за предоставяне на микрокредити на стартиращи фирми по линия на финансовите инструменти на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". По проекта могат да кандидатстват търсещи работа лица до 54 г. с висше образование, които през последните 6 месеца са били заети, самоосигуряващи се и/или получаващи обезщетения в друга държава. Кандидати могат да бъдат и новозавършили образованието си лица в друга държава.

В обхвата на социалния пакет попадат  български граждани и лица от страни-членки на ЕС. Паралелно с подготовката на този проект МТСП ще продължи през 2020 г. инициативата да организира  кариерни форуми за българи в държавите в Европа, в които има най-голям процент обучаващи се или вече завършили наши сънародници. Първото събитие от тази инициатива бе на 21 януари във Виена. До края на 2020 г. МТСП планира провеждането на кариерни форуми в Лондон, Великобритания (7 март), Кьолн, Германия (25 април), Мюнхен, Германия (16 май), Виена, Австрия (17 октомври). През 2019 г. МТСП организира изложения в Австрия, Великобритания,  Германия и Нидерландия.

Борис Джонсън: Великобритания с три вида работни визи след изборите

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън съобщи, че при победа на предстоящите избори през декември, ще въведе три вида р...

На всеки форум между 20 и 35 водещи компании от всички сфери на икономиката представят възможности за работа в България.

 

Actualno.com

Етикети: