Мюфтийство се сети за "Баня Башъ"

5947
Мюфтийство се сети за "Баня Башъ"
За жертва на расистко насилие искат до 5 години затвор

Почти една година след събитията пред софийската джамия "Баня Башъ" от 20 май 2011 година, прокуратурата издава постановление, според което двама от нападнатите трябва да получат от една до пет години затвор за хулиганство, съобщиха от Главно мюфтийство.

Ето какво гласи още документа, изпратен до медиите:

През май миналата година ръководителите и поддръжниците на партия "Атака" нападнаха мирно молещите се мюсюлмани по време на петъчната молитва. Георги Димитров Димитров беше един от нападнатите и бити, молещи се мюсюлмани по време на незаконния протест на "Атака" пред джамията. Димитров е привлечен като обвиняем в досъдебно производство, като е обвинен, в това, че грубо е нарушил обществения ред, изразил е явно неуважение към обществото и е нападнал човек.

От Главно мюфтийство припомнят, че Георги Димитров е същото лице, което бе пребито до кома непосредствено преди сутрешна молитва на 12 юни 2011 година, което се случи вследствие на разбунените фашистки настроения след проведения незаконен протест и не е единственият подобен случай. Полицията и прокуратурата не само, че не намериха извършителите на побоя, но и решиха за удачно да привлекат като обвиняеми хората, които са извършвали свещената си молитва пред храма си, а не нападателите, които са замервали с камъни, яйца и са осквернили храма на молещите се. От разпространените снимки и видеоматериали на журналисти ясно се вижда, че лицето Георги Димитров стои прав върху килимчето си, докато върху него се нахвърля привърженик на партия "Атака", заявяват от мюфтийството.

"От Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в България, изразяваме своето разочарование от липсата на адекеватни действия от страна на прокуратура и полиция и декларираме, своята готовност да помогнем на Георги Димитров и да осигурим максимална справедливост и прозрачност в процеса срещу него. В тази връзка призоваваме всички държавници, политици, общественици, неправителствени организации и граждани, които изразиха своето недоволство срещу нападението над джамията и подкрепиха мюсюлманите, с което дадоха своята заявка за извинение да отстояват заявената позиция като още веднъж подкрепят жертвите на това нагло престъпление, което все още не сме забравили и продължава да нанася морални вреди на всички мюсюлмани в страната.

Припомняме, че президентът на Републиката, министър-председателят, Народното събрание и гражданите осъдиха този акт и реагираха в подкрепа на мюсюлманите. Народното събрание прие декларация на 27.05.2011 г. в защита на мюсюлманите и ние очакваме поддържането на позицията, която беше явно в подкрепа на жертвите и справедливостта и остро осъждаше агресията. Време е да се включат необходимите демократични механизми на обществеността, които да докажат не само на думи, а и на дела, че милеем за доброто на Родината си, че можем да живеем заедно в разбирателство и добросъжителство и че мюсюлманите не са заплашени от антагонизма на своите съграждани", се казва в съобщението на Главно мюфтийство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com