Музикантите от БНР отново на протест

1188
Музикантите от БНР отново на протест
Снимка: БГНЕС

Музикалните състави на БНР, които се борят за справедливо заплащане отново излизат на протест. Този път музикантите, подкрепени от свои колеги журналисти, ще изразят недоволството си на 4.06, в 19 ч,, пред Народния театър "Иван Вазов", предаде репортер на БГНЕС.

Музикантите в БНР взимат най-ниските възнаграждения в Европа, като средната заплата е 660 лв., а минималната сред тях е 570 лв., което е близо до минималната за страната - 510 лв. и в пъти по-малко от заплащането на колегите им в Софийската филхармония и Операта. Музикантите са категорични, че подобно заплащане е унизително, защото тези състави създават Златния фонд на БНР, съкровищницата на нацията ни.

Музикантите от оркестрите на БНР искат увеличение на заплатите си с 50%

Искаме увеличение на заплатите си с 50%, заяви тромбонистът и председател на радиосдружение „Подкрепа БНР“ Атанас Карафез...

Затова е недопустимо да получават възнаграждения, които не отговарят на качеството на труда им!

За да бъдат удовлетворени исканията на музикантите, са необходими адекватни и отговорни действия както от страна на институциите, така и от страна на ръководството на БНР. Законодателите трябва да преразгледат принципите на финансиране на БНР, което е не просто информационен източник, а и фактор на българското образование, култура, традиции и с принос за имиджа на страната в чужбина. В същото време от ръководството на БНР се очаква да управлява и разпределя бюджета така, че институцията най-адекватно да изпълнява своята функция. В този контекст проблемите на музикалните състави са повод за важен разговор по темата как да се отпускат и управляват парите на данъкоплатците.

Вместо това двете страни си прехвърлят отговорността, която е всъщност споделена. В парламентарната Комисия по култура и медии предложиха на директора на БНР да извади музикалните състави от бюджета на Радиото и те да преминат на делегиран бюджет към Министерството на културата, което на практика означава да бъде унищожена цяла една институция, която създава музикалната памет на българската нация.

Музикалните състави са една пета от цялото радио и при едно по-добро разпределение на средствата заплатите им могат да се изравнят поне със средната в БНР, която е около 1000 лв.

Музикантите на БНР излизат на пореден протест

Членовете на музикалните състави на БНР излизат на четвърти по ред протестен концерт на 17 май от 13.00 часа. протестът ще проведе пред...

Протестиращите призовават всички, подкрепящи музикантите в БНР, да се присъединят към тяхната петиция в интернет. Ето текста й:

„Ние, оркестрантите и хористите от музикалните състави на БНР - Симфоничен оркестър, Народен оркестър, Биг Бенд и Смесен хор - изразяваме своя категоричен протест срещу обидно ниското възнаграждение на труда ни. Безпокои ни фактът, че отговорните институции показват тотално неразбиране на функциите и задачите на музикалните състави в БНР. Ако България като страна-членка на ЕС си позволи да неглижира културата, няма да има право да говори за европейски ценности. Културата е в основата на тези ценности. Голямата обществена подкрепа, която получаваме, ни задължава да отстояваме исканията си в интерес на културата на нацията и бъдещето на България”.

Търпението на музикантите от БНР е изчерпано, защото ситуацията, в която са поставени не ги прави радостни европейци. Затова вместо „Одата на радостта“ те ще изсвирят Седма Симфония на Бетовен, част II, която се изпълнява по тъжни поводи.

Исканията на музикалните състави към БНР за достойно заплащане се подкрепят от Съюза на българските журналисти, Съюза на българските композитори, Съюза на българските музикални и танцови дейци, Българската музикална асоциация, Федерация „Култура” на КТ „Подкрепа”, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Националния синдикат за радио и телевизия към КНСБ, ансамбъл „Филип Кутев“, Софийската филхармония, Синдикалната организация на Народен театър „Иван Вазов“ към КНСБ, ансамбъл „Софийски солисти” и др.

Рашидов: Подкрепям музикантите от БНР, основателно претендират за пари

Председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов заяви, че подкрепя музикантите от БНР, които излязоха на протест с иск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com