Музикаутор: Държавата възпрепятства уреждането на авторските права

3577
Музикаутор: Държавата възпрепятства уреждането на авторските права

Държавата възпрепятства и саботира уреждането на авторските права. Това заяви изпълнителният директор на сдружението на композитори и автори Музикаутор Иван Димитров на пресконференция, която се проведе днес (1 октомври) в офиса на организацията.

Пресконференцията бе по повод 1 октомври – Международен ден на музиката, и бе открита от председателя на сдружението на композитори и автори Ясен Козев. Той говори за значението на музиката за другите сектори на икономиката и за добавената стойност на културните индустрии, в които са заети близо 7 млн. души в Европа, а в глобален мащаб формират 5,4% от БВП.

В рамките на форума бяха представени редица случаи, при които организатори на концерти се измъкват от законовото си задължение да уредят правата за музиката. Годишно загубите, които търпят авторите от реализирани концерти в България, надхвърлят 2 милиона лева.

Един от най-некоректните ползватели е наскоро организиралия концерта на Nightwish (14 септември) в София БОЛКАН ЕНТЪРТЕЙНМЪНТ, заявиха от Музикаутор. Според Музикаутор промоутърът опитал да сключи договор с Музикаутор чрез мнима фирма, неизвестна досега. След справка от финландското дружество за права в музиката TEOSTO се оказва, че зад фирмата стои КАРМА ЕВЕНТС – същата, която след като БОЛКАН спечели търга на общината, пое организацията на Spirit of Burgas 2015. Фирмата не се е издължила на авторите на музика, изпълнявана на девет концерта и фестивала, сред които Kiss 2008, Metallica 2008, Snoop Dogg 2013, Sofia rocks 2011, 2012 и 2014, посочват от Музикаутор.

„Само тази компания дължи над 350 хиляди лева за авторски възнаграждения, но продължава да организира концерти, а Министерство на културата не ги проверява“, коментира Момчил Даскалов, мениджър „Лицензиране публично изпълнение на Музикаутор“.

Проектите по програма "Фестивали" вече ще трябва да доказват и авторски права

По искане на Музикаутор вече ще има допълнителен критерий за оценка на проектите по програма „Фестивали“ на Национален фонд...

Подобни проблеми Музикаутор има със СИМФОНИКС ЕНТЕРТЕЙМЪНТ, МОКО СЪЛЮШЪН и БГ МЮЗИК КЪМПАНИ и Владислав Славов, организатори на поредицата концерти „Вечните песни на България“, както и организатора на Международен Джаз Фестивал Банско д-р Емил Илиев.

„Прави впечатление, че тези концерти се организират в зали, чийто принципал е държавата с нейните институции, а в същото време те се наемат от фирми, нарушаващи закона“, подчерта Иван Димитров и допълни, че това показва ясно кого подкрепя държавата – правоносителите или незаконните действия на организаторите.

„Липсата на принципна и добре работеща администрация на Министерство на културата през последните години доведе до задълбочаване на проблемите в културните индустрии. То очевидно не разполага с ресурси и експертиза, за да погледне цялостно на въпроса с интелектуалната собственост като инструмент за развитие на културата и икономиката, а именно това е неговата функция“, коментира изпълнителният директор на Музикаутор.

Организацията отправи искане за смислен разговор, от който да се извлече комплексна визия за връзката между културата, икономиката и имиджа на България, които следва да се развиват напред. Такъв разговор, според Музикаутор, е в интерес както на правоносителите, така и на светлия бизнес, държавата и обществото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com