МВР не е виновно за инцидента в Любимец, казва комисар Йотко Андреев

22480
МВР не е виновно за инцидента в Любимец, казва комисар Йотко Андреев
Снимка: БГНЕС

Няма чупене на ръце и не всички наранявания, които виждаме на снимките в медиите, са причинени от МВР. Това каза по отношение на инцидента от 30 ноември в дома в Любимец комисар Йотко Андреев, заместник-директор на дирекция „Миграция".

При своеобразния бунт на 30 ноември има пострадали – шестима обитатели на дома, които сами се определят за алжирски граждани и двама служители на МВР. Заради случаят посланикът на Алжир у нас твърди, че става въпрос за полицейско насилие.

След инцидента в Любимец има двама имигранти с гипсирани ръце и един със спукана

Двама имигранти са с гипсирани ръце и един със спукана глава, след бунт в дома за временно настаняване в Любимец. Пострадалите са алжир...

Причината за бунта в дома в Любимец е, че чуждите граждани са искали незабавно да напуснат. Искам обаче да уточня, че там има само чужденци, които се екстрадират и експулсират, каза Андреев.

Не е вярно, че служител на дома е хвърлил жетон за храна на земята и оттам е тръгнал бунтът. Да, има система със жетони, по която се дава храна, защото иначе едни и същи лица се редят за храна отново и отново. Но не е имало провокация от страна на служител на дома, категоричен е Андреев.

В медиите имаше доста информация, която не е точна. Беше съобщено, че става дума за алжирски граждани – а това дори не е установено,защото те нямат докуметни, каза комисарят.

Човекът, който нападна 20-годишната Виктория Христова, всъщност е дошъл точно от дома в Любимец. И причината е, че той е подал документи за бежанец. След като това е сторено, той бива заведен на отчет от Агенцията по бежанците и оттам насетне на него му се търси дом, къде да бъде настанен, а има опция за външен адрес, стига той да си го осигури. Затова и още не е ясно кой всъщност е Салахедин Бин Аладин, както е известен нападателят на Вики, и кое е истинското му име, разказа Андреев.

От МВР твърдят, че няма чужденци със счупени глави при инцидента в Любимец

Напрежение между чужди граждани, пребиваващи в Дома за временно настаняване в Любимец, е възникнало на 30 ноември вечерта, то е ескалир...

Бивш обитател на дома в Любимец – сириецът Мохамед Хомси, разказа пред камерата на Нова телевизия, че напрежение там има. И причината е, че има много алжирци, които смятат, че са дискриминирани за сметка на сирийски граждани. Да, аз съм виждал служители на дома да повишават тон, но насилие не е имало, твърди Хомси.

В Любимец за годината са регистрирани 188 тежки нарушения и те се правят, за да могат задържаните чужденци да излязат, смята Андреев. Защото в България в повечето случаи няма дипломатически представителства на държавите, от които идват нелегалните имигранти и страната ни не може да ги експулсира лесно, поясни комисарят. Едва ли не се получава така, че чак при тежък инцидент или някакъв инцидент може да се стартира процедура на база дискриминация, разказа Андреев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...