МВР сформира екипи с кучета за борба с отровите (СНИМКИ)

2810
МВР сформира екипи с кучета за борба с отровите (СНИМКИ)
Снимка: Българско дружество за защита на птиците

Пойзън и Дубай са служебни кучета за борба с отровите, които през ноември ще станат част от екипа на „Зоополиция и кинология“ към Министерството на вътрешните работи (МВР). Двете кучета са от породата белгийска овчарка (малиноа) и са специално обучени в Испания да намират отровени животни.

Снимка Българско дружество за защита на птиците

Досега, от 2016 г. насам, в страната ни имаше само един такъв екип със специално обучено куче за борба с отровите – част от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Известният на много хора Барс и неговият водач Николай Терзиев помогнаха в разкриването на най-емблематичните случаи на отравяне на диви животни в България през последните 6 години. Прякото въвличане на отговорните институции, и специално на МВР, е от ключово значение за разследването на нелегалното използване на отрови като криминално деяние.

Ники и Барс

Снимка Българско дружество за защита на птиците

Нелегалното използване на отрови в дивата природа е една от големите съвременни заплахи за биоразнообразието, която често остава неглижирана, заради потайния си „характер“. Именно тази порочна практика е довела много видове по цял свят до прага на изчезването. На Балканите, включително и в България, незаконното използване на отровни примамки обикновено цели унищожаване на наземни хищници поради щети, които нанасят на селскостопанските животни. Това, обаче, е неселективен подход и много често жертва на отровата стават лешоядите или други мършоядни птици, които изпълняват своята екологична функция –почистват природата от умрели животни. Отровите са основна причина за пълното изчезване от страната ни на брадатия лешояд, както и на черния лешояд като гнездящ. Те са причина и за катастрофалния спад в числеността на световно застрашения египетски лешояд (над 80% за последните 30 години).

Като противовес на тази заплаха, на 2.8.2021 г. Министърът на околната среда и водите утвърди „Национален план за действие за борба срещу незаконното използване на отрови в дивата природа (2021 - 2030)“, разработен от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Влизането в сила на този стратегически документ е ключова стъпка в опазването на дивата природа и на редица застрашени от изчезване видове в България. В резултат бяха предприети редица важни стъпки, съответстващи на заложените дейности в Плана:

Във връзка с изпълнението на Плана, БДЗП проведе редица от срещи през зимата на 2022 г. с участието на експерти от заинтересованите институции – МВР, ОДБХ, РДГ по места, а домакини на срещите бяха съответните регионални инспекции по околната среда и води (РИОСВ)

През периода 22-24.6.2022 г., БДЗП, Тракийския университет, Главна дирекция „Национална полиция“ и Спасителен център за диви животни Зелени Балкани проведоха първият в България специализиран курс за обучение на служители от държавните институции, насочен към разследване на случаи на отравяне и подобряване на координацията между институциите по отношение на работата и изпълнението на дейностите. Участие взеха служители на МВР, РИОСВ, РДГ и БАБХ.

Беше издадено Ръководство за разследване на случаи на отравяне в дивата природа и бяха сформирани мрежи от местни поддръжници за борба с нелегалното използване на отрови.

Много важен етап от изпълнението на Националния план за отровите е сформирането на екипи с кучата за борба с отровите към МВР. С това България се очертава като първата страна на Балканите, която сформира такова звено в полицията. Понастоящем служебните кучета на МВР са обучени да търсят оръжие, наркотици и да задържат хора, но не и да откриват отрови. Затова в началото на 2022 г. двама инструктори на служебни кучета към МВР специализираха в Испания. Целта беше обмен на опит с техни колеги от Guardia Civil за методи в работата с кучета за борба с отровите. Съответно бяха закупени две белгийски овчарки (Пойзън и Дубай), които след като успешно преминаха специално 6-месечно обучение и пристигнаха в България на 15-ти ноември, за да станат официално част от екипа на МВР.

Като пример за ефективност може да се посочи, че за период от осем години (2014 – 2022 г.) едно такова куче, заедно със своя водач в съседна Гърция, са извършили 315 патрула за общо над 550 км, и са открили 139 отровни примамки и 118 отровени животни, като същевременно по този начин са спасили многократно повече други животни от сигурна и болезнена смърт. Без съмнение Пойзън и Дубай ще са не по-малко ефективни в работата си. Остава да пожелаем на тях и на водачите им от МВР – успех!

Описаните по-горе дейности се подпомагат финансово от проектите„Нова надежда за египетския лешояд“ и „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“, финансирани от Европейския съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com