На първо четене: Комисията по култура прие квотите за българска музика по БНР и БНТ

2075
На първо четене: Комисията по култура прие квотите за българска музика по БНР и БНТ
Снимка: БГНЕС

Да има задължителни квоти за българска музика и предавания по БНР и БНТ приеха депутатите на първо четене. Това се случи в комисията по културата и медиите с отсъствието на депутатите от БСП и ДПС.

Поне 60% от музиката по БНР между 06,00 и 20,00 часа и поне 50% от музиката от 20,00 до 06,00 часа трябва да бъде на български език, а поне 10% от песните трябва да са създадени през последните пет години. Това предвижда законопроектът, внесен от "Възраждане". Депутатите го приеха на първо четене с 10 гласа "за" и двама въздържали се. Никой не се изказа против предложението. Представители на БНТ и БНР подкрепиха предложението, припомня 24 часа.

Ицо Хазарта: Новите песни могат да те докарат до самоубийство

"Много от новите песни на изпълнителите от естрадата - при все че старите са наистина златни - могат да докарат човек до самоубийство. ...

Някои от музикалните редактори на БНР се притесняват дали ще могат да се справят с квотата и дали ще има достатъчно разнообразие в програмата, но в радиото са готови да подкрепят българските изпълнители. Трудно ми е да се ангажирам с това какъв би бил най-подходящият процент българска музика, тъй като не сме изготвяли такива анализи. Ние подкрепяме идеята, но остават въпроси като например как ще се доказва българският произход на изпълнителите, както правим с тези, избрали да пеят на друг език. Бихме се радвали да ни се даде гратисен период за прилагане на законопроекта, тъй като нямаме софтуер, който да следи за съотношението на музиката на български и чужди изпълнители, каза представител на БНР.

Подкрепяме законопроекта с два аргумента. Първо, българските автори са много ощетени. Второ, голяма част от авторските права напускат страната - около осем милиона. В страната остават само милион, каза Пейо Пеев от Сдружението на независимите артисти. Зад идеята застаната също Съюзът на българските композитори и Сдружение "Тишина", в което участват хора с увреден слух. 

Някои от депутатите и представители на музикалните среди имаха сериозни забележки към текста на законопроекта. От Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори изразиха притеснения, че заложеното в текста "български граждани" може да доведе до проблеми с Европейския съд по правата на човека заради дискриминация, и обясниха, че в Ирландия е имало подобни случаи. В текстът е заложено, че "на условията отговарят всички музикални произведения и звукозаписи, при които всички автори са български граждани, и езикът, на който се изпълнява произведението, е български". 

Не е напълно изяснен и въпросът как точно ще се определя българското гражданство, как ще се процедира с българските изпълнители, които пеят на чужд език, каква ще бъде съдбата на двуезичните произведения. Предстои да се нанесат корекции и законопроектът да мине гласуване на второ четене.

Повече българска музика по БНР и БНТ одобри Комисията по култура и медии в парламента

Популяризирането на българската музика в обществените медии беше обсъдено на заседание на парламентарната комисия по културата и медиит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com