На първо четене: Приеха Бюджет 2021 почти без дебати

4166
На първо четене: Приеха Бюджет 2021 почти без дебати
Снимка: БГНЕС

На първо четене депутатите приеха Закона за държавния бюджет за догодина. Текстовете бяха подкрепени от 98 депутати. Обсъждането на бюджета продължи около час след изчитането на докладите.

За приемането на бюджета на първо четене гласуваха 98 народни представители, от които 83 от ГЕРБ, 14 от "Обедините патриоти" и един от "Воля". Против бяха шестима, от които трима от ДПС и трима нечленуващи в пленарни групи.

В проекта е заложено държавният дълг да нарасне от 28 на 32 млрд. лв. при очаквано свиване на икономиката с 3% през тази година и ръст от 2.5% през 2021 г. Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет, е 4.5 млрд. лв.

Ананиев за Бюджет 2021: Не раздаваме предизборни пари, здравеопазването е приоритет

Този бюджет е много по-различен от всички останали досега. Той се направи в безпрецедентна ситуация, в която всички държави акумулираха...

Не се предвижда увеличение на данъци. От 1 януари минималната работна заплата трябва да бъде 650 лв., но да се запази на това ниво до 2023 г., а минималната пенсия - 300 лв.

Бюджетът беше защитен от ГЕРБ като бюджет, който е насочен към хората и продължава досегашните цели на правителството. Въпреки това обаче критики не липсваха, които се появиха още след публикуването на проекта. Икономисти го определиха като предизборно раздаване на пари без ясна визия за реформи.

И догодина се очаква приходите да надхвърлят разходите. Очакваните приходи за следващата година са 47,6 млрд. лева, срещу 52,5 млрд. лева разходи. От разходите над 3 млрд. са отделени за справяне с COVID кризата, информират от БНТ.

Очаквания дефицит в средносрочен план е 5% от БВП на страната за 2021 г., а държавният дълг се очаква да достигне 25,6% от БВП. Заложено е увеличение с 40 лева на минималната работна заплата, която ще достигне 650 лева и ще остане непроменена до 2023 г.

Вдигат заплатите: На лекарите с 600 лв., на сестрите с 360, на полицаите с 15%

237 милиона лева ще бъдат осигурени за повишаване на заплатите на медиците от догодина. Предложението, разпоредено от премиера Борисов,...

Отделно ще бъдат увеличени с 10% заплатите в бюджетния сектор и с 30% на работещите на първа линия в борбата с коронавируса.

Предвидено е за следващата година да бъдат подпомогнати домакинствата с 1,6 млрд. лева, а бизнесът с малко над половин милиард. Над 700 млн. лева ще бъдат дадени на държавния сектор за борба с коронавируса, а над 75 млн. лева са отделени за съфинансиране на европрограми за помощ за COVID.

Според ДПС обаче заради последният бюджет на това правителство ще остави на следващото само възможност за увеличение на данъци, което е недопустимо в кризата. От движението смятат, че това е въпрос на социален популизъм, който обаче не печели избори, ако се гледа опитът на тройната коалиция, която увеличи пенсиите предизборно, но загуби доверието на хората.

Депутатите от БСП не участваха в дебатите, но обявиха пред медии, че няма да подкрепят трите бюджета на управленско безсилие. Според тях с метода на джипката управляващите се опитват да прокарат бюджетите в парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com