На първо четене: Сигнализираме на 112 и с SMS

18944
На първо четене: Сигнализираме на 112 и с SMS
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Депутатите решиха днес към тел. 112 да може да се комуникира и чрез SMS, предаде БГНЕС.

Те гласуваха на първо четене промените в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, предложени от Христо Монов и Захари Георгиев от ПГ на КБ, със 136 гласа "за", без "против" и 20- "въздържали се".

Предложението е с аргумента да бъдат подпомогнати хората с увреден слух.

Ще можем да пишем и SMS до тел. 112

Ще пишем и SMS до телефон 112, реши парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде БГНЕС. Депутатите от комиси...

Стоян Граматиков, директор на системата за 112, обясни, че е по-добре да има други технически начини хората в неравностойно положение да имат достъп до спешния телефон.

По думите на Граматиков SMS-ите не са надеждна технология. Граматиков поясни, че от дирекцията му предлагат между първо и второ четене да се направят такива промени.

По-рано обаче медици от Спешна помощ започнаха подписка срещу въвеждането на SMS-известяването. Това съобщи д-р Недка Дикова от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ.

"С помощта на 120 знака пациентът трябва да обясни както какво му има, така и къде се намира, което на практика е невъзможно", посочва д-р Дикова. По думите й по този начин не може да се установи и дали случаят наистина е спешен.

"Един спешен SMS, дори да съдържа думата „умирам“, не означава нищо. Може да е пратен от психично болен, може да става дума за невроза, може да бъде всичко. Съобщенията няма да имат никакъв филтър", коментира още д-р Дикова.

Софтуер праща сигнал до 112 в случай на автомобилна катастрофа

Пет години след въвеждането на телефонния номер за спешна помощ 112 вече е на път да бъде въведена директна връзка към 112 и автомобили...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)
Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Атмосферното налягане ще се понижава и вечерта вече ще е близко до средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 1 май. Какви...