На първо четене: Втори януари е почивен ден

8081
На първо четене: Втори януари е почивен ден
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене промени в Кодекса на труда, с които отпада сливането на празнични и почивни дни, както и отработването в събота. Измененията бяха предложени от правителството в оставка. 

Идеята беше приета с 80 гласа "за", 5 "против" и 5 "въздържал се". 

Почивните понеделници минаха на комисия и ако НС ги одобри, ще влязат в сила от Нова година

Почивните понеделници след официален празник, когато той се пада в събота и неделя, бяха одобрени от комисията по труда и социалната по...

Ако промяната влезе в сила до края на годината, 2-ри януари може да се окаже почивен ден, тъй като се пада понеделник, а според предложението, ако официалният празник е през уикенда, както се пада 1-ви януари, денят след него е почивен.

Предстои законопроектът да бъде разгледан на второ четене от ресорните комисии, за да влезе отново в пленарна зала.

Actualno.com
припомня, че почивните понеделници след официален празник, когато той се пада в събота и неделя, бяха одобрени по-рано от комисията по труда и социалната политика на Народното събрание.

Правителството предлага новата система да замени досегашните дълги уикенди с отработване в събота. Още тази седмица промените ще минат на първо четене, а целта е да бъдат приети до коледната ваканция на депутатите и да влязат в сила от началото на следващата година, обясни председателят на социалната комисия на НС Хасан Адемов.

Промяната в Кодекса на труда бе предложена от социалната министърка Зорница Русинова. Тя премахва сливането на почивни дни и отработването им. За официалните празници вече ще се почива само на съответната дата, ако се падат в работен ден, и един ден извънредно в понеделник, ако се падат през уикенда. Това дава по 3 почивни дни допълнително всяка година, пише още 24 часа.

АИКБ не спира с оплакванията за почивните понеделници

Твърди се, че това се прави по наше искане. Действително работодателските организации поискахме на Министерския съвет да му се отнеме п...

Бизнесът, който поиска промяната на почивните дни, обаче не харесва и тази схема, стана ясно от предоставените в социалната комисия становища. Според работодатели не било нужно да се дава извънреден почивен ден в понеделник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com