Наблюдава се повишено доверие и от възрастните към Националната телефонна линия за деца

3274
Наблюдава се повишено доверие и от възрастните към Националната телефонна линия за деца
Снимка: Thinkstock

Националната телефонна линия за деца приема между 300 и 400 обаждания на ден. Това заяви пред Радио "Фокус" Люба Спириева от Държавната агенция за закрила на детето. По думите ѝ обажданията нарастват в последните години.

„Националната телефонна линия за деца функционира 24 часа в денонощието. Тя е безплатна за всички, които се обаждат на нея от цялата страна. Националната телефонна линия е източник на емоционална подкрепа и информация, от една страна, а, от друга – представлява бърз ход към системата за закрила на детето у нас, чрез която може да се направи оценка и да се предприеме спешно пренасочване на случаи за риск на деца за работа на място и на терен“, отбеляза Люба Спириева.

Все повече деца подават сигнали на националната линия 116 111

На 5 ноември 2015 г. Националната телефонна линия за деца 116 111 навършва 6 години, период, в който линията получи популярност, нарасн...

По думите ѝ, когато психолозите, които са от другата страна на линията, разговарят с дете и установят, че то е в риск, винаги се убеждава човекът отсреща – детето или възрастният да даде малко повече данни, да каже къде се намира и какъв е случаят.

„От изключителна важност са екипните срещи, които се правят в агенцията между представители на различните институции, тъй като случаите се насочват към компетентните органи“, каза още представителят на Държавната агенция за закрила на детето.

Люба Спириева допълни, че в последните години се наблюдава повишено доверие и от възрастните към Националната телефонна линия за деца. Хората звънят на телефон 116 111, когато са установили или имат предположение, че дете е поставено в риск, каза още Спириева. Тя уточни, че обикновено това са родители, съседи или близки роднини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com