X
 
 

Наблюдават язовирите заради поройните дъждове

647 0
Наблюдават язовирите заради поройните дъждове
Снимка: БГНЕС
По нареждане на министъра на икономиката Емил Караниколов, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ засилва контрола на язовирите и съоръженията към тях. Мерките се налагат във връзка с обявеното от НИМХ предупреждение от втора степен за интензивни валежи и гръмотевични бури в 8 области в Източна България и първа степен в 17 области от страната, съобщиха от Министерството на икономиката.

Оперативният щаб на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ е в готовност за действия при усложняване на метеорологичната обстановка. Дирекцията е в постоянна комуникация със собствениците. Язовирите са с осигурени свободни обеми и са в състояние за поемане на висока вълна от потенциални валежи, уверяват от Министерството.

Емил Караниколов за самолетите F-16: Ще получим това, което плащаме и което сме искали

"Ще получим това, което плащаме и което сме искали. Ще има обаче и надграждане с допълнителните 8 самолета." Това каза министърът на ик...

До областните управители са изпратени указания за предприемане на мерки от собствениците на язовирни стени и съоръженията към тях по смисъла на Закона за водите, а именно: да регулират и поддържат водните нива в язовирите гарантираща безопасната им експлоатация и недопускане на аварийни ситуации и създаване на риск от наводнения, както и да се осигурят проектните проводимости на преливниците и да се предприемат действия за недопускане запушването им.

Изпратени са писма и до Началниците на Регионални отдели с разпореждане да се следят водните нива на язовирите на териториите на съответните области , с особено внимание на язовирите с висок потенциален риск и каскадните язовири. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители