Над 1500 деца взеха активно участие в създаването на 154 проекта в 4 основни категории в конкурса „Нестле за по-здрави деца“

2064
Над 1500 деца взеха активно участие в създаването на 154 проекта в 4 основни категории в конкурса „Нестле за по-здрави деца“
Снимка: Нестле България

Състезателките от волейболен клуб „Марица Пловдив“ Ивелина Монова, Добрина Христоскова и Мария Кривошийска за първи път участват в журито на конкурса, което ще излъчи шампион сред финалистите при училищата и детските градини при изключително силна конкуренция.

„За нас беше голямо и интересно предизвикателство от оценявани да влезем в ролята на оценяващи и да поемем отговорността да излъчим шампион в една трудна надпревара, където всеки от проектите е изключителен, защото в него се усеща емоцията и енергията на децата, които са го създали. Но, както при всяко състезание и тук не може без победители и победени и ние, с помощта на колегите от журито, които имат повече опит, успяхме да надмогнем емоциите и да дадем обективна оценка на всеки от участниците. Това, което за нас беше най-вълнуващо е усещането, че в конкурс като този всяко участвало дете вече е победител, защото е научило нещо повече и е допринесло за своето и нашето по-здраво, по-зелено и по-добро бъдеще“ – коментира Ивелина Монова от ВК „Марица“.

Заедно с националните ни шампионки в журито участваха Ваня Кастрева, началник на РУО София, която винаги дава правилните насоки как програмата да става все  по-добра за децата и да върви напред, Благовеста Борчева, представител на МОН, партньор от самото начало на програмата в България, Нели Стайкова от НСОРБ, Настенка Ненова, представител на Община Бургас, които тази година бяха най-активни с участие на най-много детски градини и Мария Тодорова от Нестле България, участник в журито от първия конкурс на „Нестле за по-здрави деца“ до днес.

Възможността да сме близо до децата и да съучастваме, дори с една малка частица, в това да стават по-здрави, по-загрижени за бъдещето и по-уверени в себе си е невероятно зареждаща. Лично благодаря на нашите  партньори и на всички  участници - училища и детски градини, които вдъхват живот на инициативата „Нестле за по-здрави деца“ и въпреки натоварената учебна програма, успяват да дадат допълнителна стойност във възпитанието на децата с нашата програма. Само тази учебна година над 16 000 деца научиха повече за балансираното хранене, убедиха се на практика, че да са активни е не само здравословно, но и забавно и разбраха колко е важно да се грижат за здравето на планетата, макар да не го усещат физически в момента. Тази година оценяваме не само инициативи и проведени уроци в клас, но и тематични проекти, направени от децата и това дава още по-силен заряд на конкурса.“ каза Нели Ангелова, мениджър Комуникации Нестле Югоизточен пазар.

На 9-ти декември ще станат ясни победителите след днешното силно и емоционално представяне на финалистите за учебна 2021-2022 година в конкурса „Нестле за по-здрави деца“, които са разработили разнообразни и иновативни проекти в 4 основни категории: балансирано и здравословно хранене, грижа и опазване на околната среда, активен начин на живот и движение и грижа планетата, а също и за домашните любимци и бездомни животни.

Основно училище „Христо Никифоров“ от гр. Ловеч

272 ученика в зависимост от възрастта си разработват различни по тема и сложност проекти. 

По-големите са изготвили цялостен интерактивен обучителен проект, включващ интересни визуално и текстово оформени  брошури „Здравословен начин на живот“, които са раздали на по-малките ученици и сами са им разказали за ползата от разнообразното хранене и здравословния живот в поредица от открити уроци.​

Направили са  плакати на тема „Полезни и вредни храни“ и „Моята любима рецепта“ като сами са приготвили здравословна закуска, която са споделили със съучениците си.

По-малките са посетили Виртуалния музей на водата в Ловеч и са направили изложба с макети и рисунки за важността да опазваме чисти водните басейни.

Сами са организирали спортен празник и състезания, проведени по иновативен начин със специално изработени от учениците „активни карти“. На пикник сред природата, с приготвяне на любими ястия вкъщи и споделени в училище, дигитални плакати с любима храна и игра „Моят ресторант“, децата са  научили колко е важно да се споделя храната.

Изложба с плакати, посветени на домашните любимци и на бездомните животни, са дали знания за това как и защо да се полагат грижи за животните. Почистване на района на училището, засаждане на дървета, изработване на кашони и практически игри за разделно събиране на боклуци, плакати да запознаване с жизненоважната роля на пчелите за живота на Земята, изработване на еко календар, представяне на изложба за популяризиране на темата „Устойчивост“ са сред другите проекти, изработени от учениците.

Средно училище „Братя Петър и Иван Каназиреви“ - гр. Разлог

77 ученици от различни паралелки са изработили красиво оцветени „чинии на здравето“, създали са свои авторски кутии за обяд, измислили са здравословни рецепти, които са приготвили сами на място в училище.  В специален проект „Пазители на Майката Природа“ учениците са комбинирали ползата от движението с обучение по правилно събиране на отпадъци като са организирали спортни игри, свързани с разпознаването на различните видове отпадъци, правилното им изхвърляне, рециклиране или компостиране. Пъстри картини на тема „Избери водата“, изработване на маски с домашни любимци и уроци за грижите към тях, са сред проектите реализирани от учениците на възраст между 7 и 12 години.  

75 ОУ „Тодор Каблешков” – гр. София

Училището е рекордьор за с най-много включили се деца – 412. Учителите са работили заедно с тях върху всички модули от програмата. Изготвили са табла с информация за полезните за здравето храни на базата на брошури, споделили са любими рецепти, разпознавали са продукти от хранителната пирамида и са изготвили примерни седмични менюта. Организирали са йога класове, спортен празник с разнообразие от щафетни игри, футбол, народна топка, федербал, волейбол, ластик. Чрез игрови подход децата са провели урок за семейните ценности и значението на храната като източник на здраве и начин за сплотяване на семейството. Изготвили са собствени списъци за примерни  забавления с домашните любимци и съвети как да се отнасят към бездомните животни. Провели са урок и игри за отпадъците, разделното събиране и рециклиране, и ролята на водата за живота на планетата.

Обединено училище „Христо Ботев“ в с. Росен, община Созопол

48 деца са се включили в изработване на проекти с оригинални идеи за здравословна храна – приготвяне, рисунки, табла, хранителна пирамида, кутии за обяд, здравословно меню, здравословна чиния. В час по математика са сметнали порциите си и как трябва да ги контролират. Реализирали са проекти на тема „Кръговрат на водата“ – есета, картинки, практически упражнения. На спортен празник с мото „Спортувам, уча и се забавлявам“ са се включили в голямо разнообразие от спортни активности, народни танци и игри. Проектът „Споделяй храната вкъщи и в училище“ включва споделянето на здравословен обяд в столовата. Провели са състезание за  най-забавни игри с домашните любимци, засадили са дръвчета в двора на училището и са направили поредица от информационни табла за опазване на природата, които са закачени в коридорите на сградата.

Основно училище „Христо Ботев“ - гр. Стамболийски

С участието на 76 ученика са създадени разнообразни проекти, сред които собствена чиния за обяд с рисунки, макет на чешма, който говори за ползите от водата, масова дискусия на тема правилно събиране на отпадъците и как да пазим природата, съпроводена от  макет на тема „Да запазим нашата планета здрава”, организирали са спортен празник с разнообразни активности за всички ученици.

Детска градина „Звънче“ от Лом"

В 85 деца са участвали в беседа с медицинско лице за полезните храни, в игра „Пазарска чанта“, апликиране и моделиране, научили са стихчета, гатанки и песни за полезността на зеленчуците, които са изпълнили на специална музикално – артистична програма, включваща още рисуване на плодове и игра „Познай по вкуса“. Правили са туршия със сезонни  зеленчуци и пикник в двора – всички тези проекти насочени към това да научат малчуганите колко е важно здравословното и балансирано хранене. Чрез апликации за водата, поливане на цветята в детската градина, оцветяване, беседи и игра с „Царицата на водата“, са научили колко е важна водата. Спортни игри в салона, зумба танци с треньор, спортно-подготвителни, тренировка с детски фитнес уреди, състезателни игри на открито в двора са се провели в детската градина. Заедно с  родителите децата са били на разходка с домашния любимец и после в градината са разказвали за преживяното. Чрез игра „Събирай разделно“ с кашони, предоставени от Община Лом и отпадъчни материали от различен произход, беседа, рисунки на зелената планета, игра за събиране на отпадъци на двора децата вече са научили много как да пазят околната среда.

Детска градина „Коледарче“ от Бургас

194 деца заедно с преподавателите са приготвяли от киселото мляко – айран, а след това са консумирали с усмивка, приготвяли са плодова салата заедно с родителите, които са били на гости в градината. Отбелязали са световния ден на водата чрез игри, апликации, мини театър, посещение на АКВЕ КАЛИДЕ и запознаване с лечебните сили на водата. Всички са участвали в щафетни игри за обща активност, включващи и засаждане на борове и елхи в двора на градината, както и малки семенца на дървета, които проследяват как поникват и редовно се грижат за отглеждането им.  Правили са макети с призиви за пазене на планетата и природата. Провели са игра за разделно събиране на отпадъци и табло с рисунки. Събрали са капачки от бутилки за даряване и направа на пано. Взели са участие в карнавално шествие с костюми от рециклирани материали.

Детска градина „Калина“ – гр. Трявна

Всички 103 деца от градината са играли „Да нахраним Зайко здравословно“, приготвяли са сами здравословна храна, подредили са табло със здравословните храни, подготвили са есенен пазар и са произвели туршия. Спортни игри в двора и разходка в Балкана до пещера, заедно с участие в „Нестле за Живей Активно“ по време на конкурса сред общините, са дейностите насочени към формиране на желанието на децата да водят активен начин на живот. Разделно събиране на отпадъци, пъзели, игри са проведени за повишаване на екологичната култура.

Частна детска градина „Бобче Топче“ от София

За първи път в конкурса „Нестле за по-здрави деца“ участват частни училища и детски градини, и имат представителство на финала. Участват с 90 деца по дейности, насочени към здравословно хранене и устойчивост. Посетили са „Близката ферма“ – садили са зеленчуци, играли са, рисували са, хапвали са зеленчуци от био градината. След това са направили зеленчукова градина в двора на своята детска градина. Посетили са Музея на пчелата и са правили свещи от пчелен восък. Приготвили са сами домашна лимонада и са научили витамините в съставките й. Провели са беседа със специалист по хранене. Отбелязали са Деня на динята – учили са за ползите й, хапвали са, изработвали са фигури и плодови шишчета. Организирали са „Ден на Малкия готвач“ – приготвяйки рецепти изцяло със здравословни продукти. Провели са дискусии за отпадъците, замърсителите, рециклирането, а след това са направили табло със стикери на замърсители и как да рециклират и събират разделно отпадъци. Изработили са крафт проект от рециклирани материали, почиствали са заедно, събирали са капачки и са направили хранилки за птици  от рециклирани материали.

Детска градина № 68 „Патиланско царство” – гр. Стара Загора

Участват с всички 90 деца, които са моделирали, оцветявали и апликирали любимата им здравословна храна. Децата сами са приготвили своя любим здравословен сандвич. Оцветявали са различни прибори за хранене на масата и сами са сервирали обяда си. Апликации за водата, рисунки, игри, образователни уроци, които да ги научат да ценят водните ресурси и колко са важни те. Състезателни игри и танци са ги държали активни и в градината. Разказали са за домашните си любимци и са имали урок как да се отнасяме към тях. Направили са с общи усилия табло с послания „Повече природа около нас“, играли са на правилно разделно събиране на отпадъци, а също са създавали макет „Зелената планета. "

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...