Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 2800 души са потърсили помощ на телефонната линия за домашно насилие

18 юни 2024, 11:09 часа • 646 прочитания

Над 2800 човека са потърсили помощ на телефонната линия за домашно насилие през 2023 г. 81% от тях са жени – жертви на агресия в дома. Това показва данните на Фондация "Асоциация Анимус". 

Затова тя ще продължи да поддържа Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие още една година. Днес главният секретар на Министерския съвет (МС) подписа нов договор с неправителствената организация, която повече от 10 години помага на хора в риск или жертви на агресия в дома на телефони с номера 0800 1 8676 и 02 981 7686.

ОЩЕ: Жертвите на домашно насилие ще подават сигнали чрез мобилно приложение

Към момента това е единствената телефонна линия, която е финансирана с бюджетни средства и осигурява социално, правно и психологическо консултиране, насочване и подкрепа на пострадали от домашно насилие или в риск, както и на техни близки, съобщиха от МС.

"Асоциация Анимус" ще получи от държавата 64 800 лв. за следващите 12 месеца. Срещу тази сума тя ще продължи да поддържа телефонната линия денонощно през всички дни в годината, като осигурява специализирано юридическо и психологическо дежурство при спазване на поверителност и анонимност за потърсилите помощ.

Ще се актуализира базата данни на "Карта на услугите за пострадали от домашно насилие", хората ще бъдат насочвани към социални услуги по Закона за социалните услуги и към специализирани услуги по Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) в цялата страна.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес