Над 60% спад в отстреляните прасета у нас

13966
Над 60% спад в отстреляните прасета у нас
Снимка: Getty Images/Guliver

С над 60% по-малко са отстреляните диви прасета през този ловен сезон в сравнение с миналия. Едва 12 200 са гръмнатите глигани при 32 400 преди година, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите, цитирани от 24 часа.

Сезонът за групово ловуване на диви прасета приключи в неделя. Обобщените данни за свинския лов са по информация на ловните сдружения. Много авджии се оплакаха, че в техните територии, най-вече в Северна България, вече няма диви прасета заради африканската чума. Редуцирането на популацията на свинете в горите беше основна цел на мерките за борба срещу чумата, за да се предпазят индустриалните ферми от разпространение на заразата.

Рекорден отстрел на диви свине в Старозагорско през ловния сезон

2005 диви свине, което е рекорден брой, са отстреляни през тазгодишния ловен сезон в Старозагорско. Това съобщи пред Радио Стара Загора...

За голямата част от територията на България е достигната предвидената плътност от 0,3 броя диви прасета на 100 хектара, а на места е дори по-ниска. В последните 1-2 години, откакто възникна проблемът с АЧС, горските се опитваха да стимулират ловците да отстрелват максимално много глигани. Дори имаше законопроект, който предвиждаше в лова на диви прасета да се включват и армията, и полицията при нужда. След като екоорганизации протестираха, че нормативният акт разрешава да се ползват забранени методи и средства за ловуване, той беше изтеглен. Все още обаче са в сила стимулите от по 100 лв. за ловец, отстрелял дива свиня при индивидуален лов, както и по 100 лв. за намерен труп на умряла.

Горските обаче признават, че намалението на популацията на дива свиня е направено най-вече от природата, защото много прасета са измрели от чумата, а ловците само са помогнали, но малко. Например през предходния ловен сезон беше спуснат план за отстрел на 81 000 диви свине, който беше изпълнен около 44%. За в бъдеще ловците ще трябва да се адаптират и пренасочат към сърни, хищници и дребен дивеч, заяви за “24 часа” шефът на ловния отдел в агенцията по горите Юлиян Русев. Той апелира и да се увеличи разселването на фермерно произведен дивеч. Това бил ресурс, който може да се контролира и поддържа, за да може да се продължи да се ловува.

Все още имало дружинки, които само отбивали номера, вместо реално да разселват дивеч, който са отглеждали във временни волиери. През последния ловен сезон, който започна на 1 октомври и продължи до 10 януари, са направени над 46 000 проверки на ловци и превозни средства, показва статистиката на горските. Едва 40 са констатираните нарушения. Това е 2 пъти по-малко от предходния ловен сезон. Хванатите нарушения са за ловуване без разрешително за лов или извън мястото, посочено в документа. Имало е и случаи на стрелба по животни с неразрешени боеприпаси. 6 са инцидентите с простреляни ловци през сезона, като един от тях се е оказал фатален. Това е станало, въпреки че беше засилен контролът за провеждане на инструктажи преди всеки ловен излет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com